Nära naturen i Umeåregionen

Älvar och hav

Från Robertsfors i norr till Nordmaling i söder finns totalt 800 km slingrande havskust. En typisk norrländsk skogsälv är Lögdeälven, Öreälven är mera kuperad, Umeälven rinner genom staden och Vindelälven är närmare 500 km lång och oreglerad.

Havet och kusten

Härliga havsbad, vacker natur, bra fiske och trevliga utflyktsmål. Missa inte Holmön med Stora Fjäderägg, till Holmön åker man färja från Norrfjärden. På Holmöns båtmuseum visas öns historia och båtar som byggts upp och använts på ön.

Norrbyskär fanns en gång Europas största sågverk. Idag en skärgårdsidyll med upplevelser för alla: svindlande äventyr, rofylld skärgårdsnatur, intressant kulturhistoria och barnaktiviteter.

Ratan rymmer spännande minnen från tider av handel, krig och sjöfart. Trevliga besöksmål är Kulturrum Ratan i Tullgården och Hantverk i Ratan.

Järnäsklubb är ett gammalt fiskeläge och populär gästhamn med Kafé Lotsen som har öppet under sommaren. Här finns klippor för solbad och picknick. Bo kan du göra på Lothusets Gästhem. Gör gärna ett besök på Konsthall Norra Kvarken. 

Skeppsviks herrgård ligger i en fantastisk miljö och erbjuder god mat, boende, underhållning och möjlighet till konferens.

Forsränning i Vindelälven

Vindelälven

Älven rinner genom en av Europas sista vildmarker och en av Sveriges nationalälvar. Vindelälven är klassad som ett av världens bästa vatten för forsränning, aktivitetsföretagen Aurora Borealis AdventuresForsknäckarna och Wilderness Adventure erbjuder forsränning och andra vildmarksäventyr. På Kvarnområdet intill Renforsen finns Hotell Forsen, restaurang och Vindelns camping. I Vindelälvens Naturcentrum visas en utställning om älven. Degerfors Qvarn, Kafé Mjölnaren och Konst i Kvarn är värda ett besök under sommaren. By the River erbjuder boende i storslagen miljö med möjligheter till aktiviteter året runt.

 

Lögdeälven

Drakryggen är den mäktigaste av niporna längs Lögdeälven och en fantastisk utsikt utlovas. Tjuv-Antes grotta är försedd med stegar och ett spännande utflyktsmål för hela familjen. En kulturell pärla är Olofsfors Bruk som är en av Sveriges bäst bevarade järnbruksmiljöer. Hyngelsböle är ett vackert naturområde efter älven. På Älgens Hus får du klappa både vuxna älgar och små älgkalvar.

Umeälven

Umeå kallas för Björkarnas stad och Umeälven som rinner genom staden, kan med fördel upplevas året runt. Strandpromenaden, centralt i staden är ett trevligt promenadstråk vid älven. Ume Älvdal bjuder på en rad olika utflyktsmål.

I natursköna Ramsele i Vindelns kommun finner du Raamesuenne Kulturplats som berättar om bonde- och samelivet i Umeälvens dalgång.

Boka boende i fågelnäste och njut av utsikten över Umeälven från trädtopparna.

 

Öreälven

Öreälvens dalgång är mycket kuperad med några av landets högsta nipor och en mängd djupa raviner. Älven slingrar sig bokstavligen fram i landskapet och bilder många meanderbågar. Öreälvsbron i Bjurholm är en av Sveriges högsta broar, 47 meter över vattenytan.  Gå på vandring i Balbergets naturreservat och njut av den milsvida utsikten från toppen. Hyr en kanot hos Öreälvens kanotcenter och paddla längst kanotleden som är ca 140 km och når ända ned till havet. Tallbergsbroarna är en sevärdhet i sig och de sträcker sig mer än 40 meter över Öreälvens djupa fåra. Humlebäck i Långed har sommarkafé och utställning med möjlighet att köpa konsthantverk. Hummelholms slåtterängar. Den gamla butiken i Örsbäck, Strömdahla slakteri är båda värda ett besök under sommaren. Torrböle naturreservat med hällristningar.