Äta ute en kväll

Hungrig? Då har du kommit rätt! Umeås restauranger håller riktigt hög klass!

Rex i Umeå

Umeå har under åren utvecklats till en fantastisk matstad. Flera av stadens restauranger finns listade i restaurangguiden White Guide, nya restauranger dyker upp ständigt och nästan varje vecka pågår något gästspel från kockar, vinproducenter eller bryggerier i stan. Här listar vi några av centrums restauranger - men självklart finns det många fler!

I Rådhuset hittar du Brasseri Rex, Rådhuskällaren och Juliette i samma hus, här kan du stanna hela natten efter middagen för det är ofta full fart i barerna och på dansgolvet. Varje fredag spelas jazz i Juliette och du har riktigt stort urval av öl nere i Rådhuskällaren. Ett tips är att testa mat i alla tre restaurangerna, du rör dig lätt mellan avdelningarna. Och testa gärna Rex brunch på lördagar!

Hunger&Törst erbjuder menyer om 3, 5 eller 7 rätter och använder alltid råvaror som är bäst i säsong just nu. Har ett extremt brett sortiment av gin. På sommaren har Hunger&Törst en av stans vackraste uteserveringar med utsikt över Strandpromenaden och Umeälven, då serveras ofta ostron och andra skaldjur. 

Restaurang Artonnittiosju som ligger i Hotel Mimers bottenplan serverar all mat i hel- och halvportioner, smart om alla i sällkapet inte är lika hungriga eller om ni vill prova flera olika rätter. Fokus på lokala råvaruproducenter så långt det är möjligt. På lördagarna har de en populär brunch. 

Köksbaren

Köksbaren är en gastrobar, en folklig krog för alla som gillar att umgås och äta förstklassig mat tillagad av det bästa som finns för stunden. De är extra duktiga på kött som de ofta tillagar i träkolsgrill, missa inte att testa ett par av alla smårätter som går bra att dela på. 

Tapas Bar Deli serverar spanska tapas som är perfekta att äta tillsammans med kompisgänget, de har också ett stort utbud av öl. På måndagarna serveras dessutom burgare, burgarmåndag har blivit ett begrepp i Umeå och då är det bäst att boka bord.

På Renmarkstorget hittar du flera restauranger, t ex Runt Hörnet serverar klassisk, god mat och de använder gärna producenter från närområdet. Kända för sitt fredagsbubbel och mingel med vännerna. Strax intill hittar du Allstar som ofta visar aktuella matcher, har en bra barnmeny och inleder alltid med en korg popcorn. Invito har italiensk inriktning som de gärna kombinerar med norrländska råvaror. Känd nattklubb så är du sugen på dans är det här rätta stället lite senare på kvällen. 

Gotthards krog i Umeå

Gotthards krog satsar på det gröna köket, har en egen grönsaksodling utanför stan som de tar många råvaror från. Som tillbehör erbjuds både fisk och kött, helst närproducerat. Som en bonus är de extra duktiga på desserter och har en egen dessertmästare som tävlat i TV. 

Vezzo är kända för sina pizzor och för att deras bagare har vunnit pizza-SM flera gånger. Ligger utanför Utopia mot Vasaplan. 

Orangeriet passar alla som vill spela boule eller biljard med vännerna samtidigt som de äter god bistromat. På O´Learys går det också att utöva en massa roliga aktiviteter samtidigt som ni äter middag, de är också duktiga på barnmenyer och har gott om utrymme på flera våningar. Här finns alt från bowling till minigolf på taket under sommaren.