Kejsarn av Portugallien

Område: Umeå
Arena/Plats: Väven
Kategori: Teater, dansföreställningar
Datum: Onsdag 25 apr 2018

Klara Fina Gulleborg. Den fattige torparen Jan i Skrolyckan döper sin dotter efter självaste solen. När han håller henne första gången slår hjärtat så hastigt.

Selma Lagerlöf skriver:
– Kära ni, sa han till barnmorskan, lägg hanna här, å känn efter! Jag tycker, att hjärtat slår så konstigt.
– Det är riktig hjärtklappning, sa barnmorskan. Kanske att ni brukar ha så ibland?
– Nej, jag har aldrig haft det förr, försäkrade han. Aldrig på det här sättet.

När nye godsägaren hotar att ta stugan ifrån Jan och Kattrina erbjuder sig dottern Klara, nu 17 år, att åka till Stockholm för att tjäna ihop till betalningen. Rykten börjar gå om att hon prostituerat sig. Jan går in i en fantasivärld där dottern är kejsarinna av Portugallien, ett paradis utan sociala orättvisor. Han slutar anpassa sig till hembyns sociala hierarkier och tar plats – han är ju Kejsaren av Portugallien.

Dramatikern Lucas Svensson har bearbetat Selma Lagerlöfs roman från 1914. Hon baserade romanens karaktärer på gestalter ur sin barndom och Jan på en stackars gubbe som sörjde sig galen av längtan efter sin dotter skriver hon i ett brev.

Riksteaterns husregissör Carl Johan Karlson, som de senaste åren regisserat Dimensioner, Skimrande vattnet och Katt på hett plåttak för teatern, står för regin. Han har länge velat göra Kejsarn av Portugallien på scen.
– Den träffade mig rakt i magen och min första reaktion var att den handlar ju inte alls bara om den här enorma faderskärleken som Jan känner för sin dotter. Jag tänkte på att den också handlar om att vara ung, att ha drömmar om en annan plats, ett annat liv och om att kliva in i en vuxenvärld, säger han.

Han är själv uppvuxen med en ensamstående mamma och erfarenheten av att det inte finns några pengar.
– Den är en extremt modern iscensättning av den desperation och nöd som finns hos människor som helt saknar medel. Det finns ett parti i texten där Kattrina säger: Vi har inga pengar. Vi kommer bli vräkta. Det var nånting som jag kände igen så himla mycket från att jag var liten och min mamma sa: Vi har inga pengar, säger Carl Johan Karlson.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
25 Apr
Onsdag 25 apr 2018 19:00 - 21:40 Väven

Kontaktinformation

Telefonnummer
70870 090770870
E-post
[email protected]

Prisinformation

Prisinformation
Ordinarie 250 kr, Scenpass 210 kr, stud 230 kr, ungd 125 kr Biljetter från 25 januari

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Ons 25 apr 2018 19:00 - 21:40 @ Väven
OK

Karta


Se omdömen


Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.