Cirkus Cirkör - Epifónima

Område: Umeå
Arena/Plats: Umeå Folkets Hus
Kategori: Teater, dansföreställningar
Datum: Fredag 29 nov 2019

Från 175 SEK

Sju cirkusartister i ett gemensamt utrop. Epifónima betyder utrop på grekiska. Det är också namnet på Cirkus Cirkörs senaste uppsättning där sju kvinnliga cirkusartister från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz tillsammans med det kreativa teamet skapat ett allkonstverk inspirerat av både samtida och historiska kvinnokämpar.

Hösten 2017 rasade #metoo-rörelsen som en löpeld över världen. Cirkus Cirkörs Epifónima, med sju kvinnliga cirkusartister på scenen, har gudinnan Ishtar, Hildegard av Bingen, Fatemeh Khavari och Tarana Burke som förebilder.

2019 är det hundra år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt:
– Tack vare århundraden av kamp har vi fått möjlighet att skapa den här föreställningen med ett i princip helkvinnligt kreatörsteam. Varje privilegium och möjlighet som jag har idag är möjliga tack vare de som har gått före mej, säger regissören Tilde Björfors.

Precis som i Cirkus Cirkörs Wear it like a crown – om att bära sin rädsla som en krona – står norska artisten och kompositören Rebekka Karijord för musiken till Epifónima. Hon har huvudsakligen använt sig av rytmer och kvinnliga röster från olika delar av världen som sedan blandats med ensemblens egna stämmor.

Epifónima utmanar traditionella strukturer och hierarkier. Bland förebilderna finns gudinnan Ishtar som representerar både krig och kärlek, medeltidens centrala mystiker Hildegard av Bingen, religiösa Beginrörelsen där kvinnor levde i gemenskap icke-hierarkiskt och Pockettidningen R. Andra förebilder är Fatemeh Khavari som bland annat lett sittstrejken för att stoppa utvisningarna till Afghanistan och amerikanska aktivisten Tarana Burke som startade #metoo-rörelsen redan 2006 för att uppmärksamma sexuella trakasserier. En rörelse som hösten 2017 växte till en världsomfattande rörelse.

– Vi har ju redan sett vad krig skapar och vilka låsningar det leder till! I den här produktionen vill vi undersöka vad som händer om vi bryter de traditionella hierarkierna, tänker cirklar istället för räta vinklar, ser varandra i ögonhöjd istället för uppifrån och ner, och går i bredd istället för på led, säger Tilde Björfors.

Epifónima är en naturlig fortsättning på Tilde Björfors senaste föreställningar Borders, Limits och Movements som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
29 Nov
Fredag 29 nov 2019 19:00 - 21:30 Umeå Folkets Hus

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 90770870
E-post
[email protected]

Prisinformation

Pris från
AttributeSection.Attribute.priceFromAsInt175 SEK
Prisinformation
Ordinarie: 350 kr, Scenpass: 295 kr, Student: 295 kr, Ungdom: 175 kr

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Fre 29 nov 2019 19:00 - 21:30 @ Umeå Folkets Hus
OK

I närheten av


Se omdömen


Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.