Sällskapsrummet

Område: Umeå
Arena/Plats: Väven
Kategori: Teater, dansföreställningar
Datum: Onsdag 27 mar 2019

97 år försvinner på ett ögonblick. En svart komedi om hur vi hanterar, eller inte förmår hantera, ålderdomen. Om Sigrid som bryter sin höft och hamnar på ett äldreboende mot sin vilja. Och om hoppet om frihet som väcks då en ung besökare dyker upp.

På ett äldreboende, någonstans i Sverige, börjar den sista dagen i 97-åriga Sigrid Dunckers liv. Efter en fallolycka har hon tvingats lämna sitt hem och sitter nu i en fåtölj i sällskapsrummets limbo. Ackompanjerad av ljudet från tv:n drömmer Sigrid om sitt gamla liv och planerar ett rymningsförsök. Hon tänker inte släppa taget obemärkt. Lagom till fikat har en maktkamp mellan de boende blossat upp, inte bara om fjärrkontrollen utan även om rätten att bestämma över sitt eget liv.

I denna tragikomiska kommentar till välfärdsstatens ändstation ställs frågan om samhällets förhållande till åldrandet och förlusten av självständighet. Här växlar de tre skådespelarna Malin Alm, Gloria Tapia och Erik Magnusson skickligt mellan rollerna som vårdare och brukare. Med imponerande gestaltningar av den åldrande kroppen, och med mörk humor, uppmärksammas vi på allas vår framtid.

– Den här pjäsen handlar om hur otroligt utsatt man blir som gammal. Att befinna sig i en
situation där man inte har kontroll över sin tillvaro. Man kan inte röra sig, man kanske inte hör särskilt bra. Någon matar en fast man bara vill spotta ut allting i handväskan. Det är
dråpligt och otroligt igenkännbart, säger dramaturg Nina Tersman.

Sällskapsrummet är en bearbetning av Inspector Sands föreställning The Lounge som
hade premiär på Edinburgh Fringe Festival 2016. I ett unikt samarbete med den prisbelönta engelska teatergruppen har Riksteatern producerat en version som berättas utifrån svenska förhållanden, i regi av Inspector Sands Lucinka Eisler. Föreställningen spelas på svenska.

PRESSKLIPP om Inspector Sands The Lounge:

"Hilariously funny, beautifully written and designed… It’s our future we’re looking at." TOTAL THEATRE

"Funny, clever and breathtakingly moving." SCOTSMAN

"...the trio of part-swapping actors are magnificent" THE ARTS DESK

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
27 Mar
Onsdag 27 mar 2019 19:00 - 20:30 Väven

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 90770870
E-post
[email protected]

Prisinformation

Prisinformation
Ordinarie: 190 kr, Scenpass: 150 kr, Student: 170 kr, Ungdom: 95 kr

Länkar

I närheten av


Se omdömen


Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.