Jag är en annan nu

Område: Umeå
Arena/Plats: Väven
Kategori: Evenemang, Teater, dansföreställningar
Datum: Fredag 1 mar 2019

Mor- och dotterdrama med drastisk humor och stort skådespeleri. Ann Petrén som självupptagen mamma, slagfärdig, arrogant och hjälplös. Frida Westerdahl som dottern som kämpar – mot cancern och med att nå fram till modern.

Claire är 74 år, frånskild och isolerad i sin rullstol i den trånga lägenhet hon kallar "fågelholken". Miriam, hennes dotter, är en 43-årig teaterregissör som upplever att kollegorna, istället för att stötta henne, hugger likt hungriga vargar. I Björn Runges drastiskt komiska pjäs utgår han från sina egna erfarenheter av sjukdomen.

Claire har opererat höften, Miriam har cancer. Regissören och dramatikern Björn Runges pjäs, som delvis utgår från hans egna erfarenheter av cancer, beskriver relationen mellan en självupptagen mamma och hennes dotter. På väg till och från behandlingen på sjukhuset tittar Miriam förbi hos Claire som mest pratar om sig själv – kanske som ett sätt att hålla paniken borta? Hon pratar om sitt liv, sin ålder, om att sluta röka.

Dotterns sjukdom vill hon inte ta in, Miriams cancer blir en parentes. Men Miriam vill både leva och nå fram till modern, innan det är för sent. Deras möten kommer så småningom förändra relationen på djupet.

Trots sitt mörka tema är pjäsen både livsbejakande och humoristisk:
– En av Björn Runges talanger är att skriva väldigt drastisk, komisk dialog mitt i ett väldigt mörkt landskap som den här pjäsen utspelar sig i. Livet är ju komiskt även när det är svårt, säger Ann Petrén som spelar Claire. Hon har samarbetat med Björn Runge flera gånger tidigare och bland annat vunnit två guldbaggar för sina roller i hans filmer Om jag vänder mig om och Happy End. Björn Runge vann själv två guldbaggar för den förstnämnda.

Miriam spelas av Frida Westerdahl som synts i flera tv-serier, filmer och i ett flertal roller på både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Svenska Dagbladets recensent utnämnde henne till "allra roligast" i Jonas Gardellmusikalen Livet är en schlager där hon gjorde "mördande parodiska schlagersångerska(n) Sabina".

PRESSKLIPP:

"Ann Petrén blandar brutal humor med maktlöshet […] Nedtonat, men med en laddad, rak och koncentrerad kontakt med publiken […] Runges text och uppsättning glider skickligt mellan svart humor, råhet och ångest." SVENSKA DAGBLADET

"Ann Petrén gestaltar fenomenalt rollens vimsiga sätt." AFTONBLADET

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
1 Mar
Fredag 1 mar 2019 19:00 - 20:15 Väven

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 90770870
E-post
[email protected]

Prisinformation

Prisinformation
120 - 240 kr

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Fre 1 mar 2019 19:00 - 20:15 @ Väven
OK

I närheten av


Se omdömen


Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.