Örefjärden-Snöanskärgården

Adress: Storklubben, 91491 Nordmaling Datum: Tisdag 14 aug 2018 - söndag 30 sep 2018 Visa karta

Adress: Storklubben, 91491 Nordmaling

Upptäck Västerbottens finaste oexploaterade kuststräcka.

Här finns Östersjöns nordligaste fågelberg, unika landhöjningsskogar och flerhundraåriga kulturlämningar på öar och stränder som fortfarande reser sig ur havet.

Här har människor bott i hundratals år, förmodligen betydligt längre. Efter istiden låg hela området under vatten, men landhöjningen har ända sedan dess utgjort en ständigt förändrande kraft.

Ju längre ut mot havet du tar dig desto yngre blir landskapet som bokstavligen stiger upp ur havet. Den kraftiga landhöjningen, 85 centimeter per århundrade, gör området unikt och är ett av skälen till att det skyddats som marint naturreservat.

Kulturhistoriska besöksmål
Ett lättillgängligt besöksmål är Järnäs udde med lotsstationen från 1800-talet vid den idylliska och skyddade lilla gästhamnen på Storklubben. Lotstationen är numera vandrarhem och har öppet under den snöfria delen av året.
På skärgårdsön Snöan finns både natur och kultur så det räcker och blir över, till exempel anrika stenläggningar som kompassrosor och cirkulära labyrinter på de magiska klapperstensfälten. Vintertid kan snöskoteråkare ta sig ända upp till det närmare 300 år gamla kapellet på Snöan.

Exklusiva badstränder
Vill du bada rekommenderas sandstränderna i Öreälvens delta lite längre norrut. Genom århundradena har den slingrande och i huvudsak fritt strömmande älven fört med sig sanden till mynningen där landskapet hela tiden förändrats.

Tar du dig besväret att köra halvmilen längs den slingrande skogsbilvägen ut mot Örsten belönas du med en av länets mest exklusiva sandstränder, en vidsträckt sandstrand intill den orörda Öreälvens utlopp. Det går också bra att färdas hit med båt.

De grova och lummiga skogarna och sanddynerna kring Örsten vid Örelälvens delta är också besöksvärda.

Bonden – viktig ö för fåglar och sälar
Bonden är Östersjöns nordligaste fågelberg med tusentals häckande tordmular, sillgrisslor och tobisgrisslor. Här samlas också nyfikna sälar som sommartid kan ses sola på Lördagshällan och andra skär i närheten. Från Norrbyskär anordnas sälsafaris sommartid.

Bonden var Västerbottens första naturreservat då det bildades 1937. Numera ingår ön i Örefjärden-Snöanskärgårdens naturreservat. Det är inte tillåtet att gå i land på Bonden.

Skydd
Örefjärden-Snöanskärgården har två olika former av skydd, det är både skyddat som ett naturreservat och i området finns tre utpekade Natura 2000-områden: Bonden, Snöanskärgården och Sydostbrotten. Även Natura 2000-området Öreälven överlappar lite i älvens mynningsområde.

Natura 2000 är ett nätverk bland EU:s medlemsländer med syfte att skydda värdefull natur för framtiden. Natura 2000-arbetet styrs av två EU-direktiv, Fågeldirektivet samt Art- och habitatdirektivet. I de två direktiven anger man olika naturtyper, växter och djur som medlemsländerna kommit överens om är speciellt skyddsvärda i ett europeiskt perspektiv. I bevarandeplanen i högerspalten kan du ta reda på varför just Vindel-Storforsen är skyddat genom Natura 2000.

Visa mer

Tillfällen

Datum Tid Plats    
19 Aug
Söndag 19 aug 2018 09:00 Nordmalings kommun
20 Aug
Måndag 20 aug 2018 09:00 Nordmalings kommun
21 Aug
Tisdag 21 aug 2018 09:00 Nordmalings kommun
22 Aug
Onsdag 22 aug 2018 09:00 Nordmalings kommun

Om denna aktivitet

Avstånd

  • Sevärdhet
    Norrbyskär 17 km
    Olofsfors Bruk 20 km