Skulptur Grön Eld

Visa karta

Grön Eld, 1970, Vicke Lindstrand. Som skuren ur ett isberg strävar Grön eld upp mot himlen mitt på det halvcirkelformade järnvägstorget, omgiven av bågformade HSB-hus i sex våningar från början av 60-talet och med stationshuset från sekelskiftet i fonden.

Så börjar staden idag för alla de som kommer till Umeå med tåg eller buss, och här vid Grön eld börjar Rådhusesplanaden, Umeås Champs Élysées, huvudgatan som leder in till staden. Järnvägstorget saknar inte likheter med Place de la Concorde i Paris. Här liksom där stegrar sig torget i en belyst obelisk som bildar mittpunkten i ett gatunät som strålar ut från den öppna platsen. Grön eld är ett monumentalt konstverk, en skulptur i glas, nio meter hög och med tre vridna glaspelare, som smalnar av upptill. Den är uppbyggd av tusentals glasskivor lagda på varandra och limmade med ett speciallim som klarar glasets förändringar under kyla och värme. Ytan är ojämn och reflekterar det naturliga ljuset, men också det ljus som kommer från den ljuskälla som finns inmonterad i sockeln. Ljuset ger skulpturen liv, rörelse och föränderlighet och får många av oss att associera till eldslågor eller ett flammande norrsken. Skulpturen kräver ett avstånd och fungerar bäst genom bilrutan. I ett oändligt antal gröna nyanser rör sig då de graciösa lågorna mot skyn, ackompanjerade av stadens ljud och rörelser. Höjd c:a 9 m.

Stationstunneln
Passagen ”Saras tankegång” är en hyllning till den lokala författaren Sara Lidman. Det är en väl gestaltad stadsdelsförbindelse där konst och gestaltning tillsammans skapar både en funktionell och vacker plats, vilket bidrar till att skapa trygghet i en miljö som ibland upplevs som otrygg.

Visa mer