Umedalen Skulpturpark

Adress: Umedalen, 90364 Umeå Datum: Tisdag 12 apr 2016 - söndag 31 dec 2017 Visa karta

Adress: Umedalen, 90364 Umeå

En av Europas förnämligaste skulpturparker ligger i Umeå, på området Umedalen.

Umedalen byggdes på 1930-talet som ett mentalsjukhusområde, men avvecklades och såldes av Västerbottens Landsting 1987 till Fastighetsbolaget Balticgruppen. Balticgruppen valde att förvandla och utveckla vårdinstitution till en modern och attraktiv företagsby, och som ett led i ambitionen att ändra det belastade namnets rykte, skapades, i samarbete med Galleri Andersson/Sandström, konstprojektet Umedalen Skulptur. Galleriet ansvarade för det konstnärliga innehållet och Balticgruppen finansierade projektet. Den första utställningen arrangerades sommaren 1994 och blev en så stor succé att man fortsatte genomföra sommarutställningarna varje år fram till millenniumskiftet. Från och med år 2000 genomförs Umedalen Skulptur vartannat år. Två hundra framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken på det före detta mentalsjukhusområdet Umedalen. Balticgruppen har genom åren köpt in flera av skulpturerna vilket gör att det i dag finns en imponerande samling i parken, bestående av trettiofem permanenta verk av bland andra: Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley, Anish Kapoor och Clay Ketter för att nämna några.

Tack vare konstprojektet Umedalen Skulptur är Umedalsparken i dag en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje sommar. Vad som gör Umedalen Skulptur unikt är framför allt konstsamlingens innehåll. De världsnamn som finns representerade på Umedalen brukar man vanligtvis möta i hårdbevakade internationella museisammanhang och biennaler och inte bland förskolor, bibliotek, apotek och norrländska tallar. Något som också gör projektet speciellt är att det är ett helt och hållet privatfinansierat initiativ, att det är öppet och tillgängligt för alla dygnet runt, året om och att det är gratis att besöka parken.

Umedalen Skulptur har fått stor uppmärksamhet och en rad utmärkelser. Bland dessa kan nämnas Sveriges Tidskrifters pris för Bästa konstarrangemang i Sverige år 2000,
Kultur och Näringslivs första pris för Bästa kultursponsring 2004, Boverkets Stadsmiljöråds pris 2006 för bästa exemplet på konst och design i det offentliga rummet och Umeregionens turismpris 2007.

Under sommaren 2012 fokuserades det för första gången på en konstnär; Jaume Plensa från Barcelona. Årets nya verk ute i parken och inomhus i Galleri Andersson/Sandströms lokaler kommer vara gjorda av Jaume Plensa, som räknas vara en av världens mest betydande samtida skulptörer. Anledningen till att bryta traditionen med grupputställningar är att det kändes som en utmaning och en ynnest att få presentera en så mångfacetterad konstnär i större skala, och visa fler delar av hans uppskattade konstnärskap.

Det finns möjlighet att boka guidade visningar av skulpturparken, och det gör man genom att kontakta Galleri Andersson/Sandström.

Ytterligare en attraktion som bör nämnas är den trädgårdsanläggning som skapats av Ulf Nordfjell, i anslutning till IKSU Spa, Sveriges enda kultur-spaanläggning som öppnades under våren 2003. Trädgården är helt unik i sitt slag, där landets främste landskapsarkitekt har skapat en trädgård med de förutsättningar som är givna av den geografiska belägenheten. I skulpturparken även ligger Bistro Le Garage, en restaurang som serverar såväl lunch som middagar, och som är specialiserad på vällagad husmanskost lagad av ekologiska, ofta lokala råvaror.

Skulpturparken är fritt tillgänglig för allmänheten under dygnets alla timmar.


Show more

Tillfällen

Datum    
23 Mar
Torsdag 23 mar 2017
24 Mar
Fredag 24 mar 2017
25 Mar
Lördag 25 mar 2017
26 Mar
Söndag 26 mar 2017

Avstånd

  • Sevärdhet
    Umedalens Skulpturpark 0 m
  • Centrum
    Umeå Centrum 5 km
Hotell

First Hotel Dragonen

Avstånd: 5,1 km
First Hotel Dragonen är ett familjeägt hotell i centrala Umeå som renoverades 2014. Hotellet erbjuder 70 bekväma och modernt designade rum. Inom gångavstånd ligger Umeås shoppingområden, restauranger, Norrlandsoperan och Umeälvens härliga strandpromenad.
Hotell

Scandic Umeå Syd

Avstånd: 5,2 km
Scandic Umeå Syd ligger i universitetsstaden Umeå. Hos oss bor du nära flygplats, affärsdistrikt, natur och centrum med shopping och nöjen.
Hotell

Scandic Plaza Umeå

Avstånd: 5,1 km
Scandic Plaza ligger mitt i universitetsstaden Umeå, mellan gågatan och älven.