Västerbottens museum

Adress: Gammlia 1, 90304 Umeå Datum: Tisdag 3 jan 2017 - söndag 20 aug 2017 Visa karta

Adress: Gammlia 1, 90304 Umeå

En mötesplats för inspiration, medskapande och lärande!
På Västerbottens museum finns något för alla, stor som liten, året runt. Strosa runt i de många utställningarna, besök det populära friluftsmuseet, kliv in i ett samiskt viste eller var kreativ i någon av verkstäderna. Behöver du fylla på energi? Besök kaféet som serverar hemlagat med norrländsk twist – både matigt och sött.

Museet bjuder ständigt på aktuella utställningar men du finner alltid bl.a. Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, utställningarna Textil och Rock art in Sápmi samt världens äldsta skida – till och med äldre än Egyptens pyramider!

Förutom utställningar har museet en gedigen programverksamhet där stående inslag är höstmarknaden, julmarknaden och samisk vecka. Du kan alltid fira både 6:e juni och midsommar här!

Sommartid kan du dagligen delta i olika aktiviteter på friluftsmuseet. Umgås med djuren, upptäck lekladugården eller låt dig guidas bland de traditionella Västerbottniska byggnaderna.

Ett besök på Västerbottens museum är alltid gratis.

Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi
Bygdens son Sune Jonsson har äntligen ett eget Centrum för dokumentärfotografi! Centrumet visar utställningar och filmer, håller seminarier och föreläsningar, erbjuder ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur samt är en mötesplats kring dokumentärfoto och film.

Textil – alltid betydelsefullt för människan. Som skydd mot kyla, värme och regn, som markör av klass och status, som handelsvara och samlarobjekt. Textil kunskap har varit livsnödvändig. Fattigdom har gett alternativa lösningar – kreativa, personliga och konstnärliga. Intresset för textilt skapande ökar i dag, men även för ekologiska och etiska frågor kring var, hur och av vem kläder tillverkas.
Välkommen in i Västerbottens textila värld och inspireras till eget skapande i ateljén!

Rock art in Sápmi
En utställning om hällbilder – en mångtusenårig bildtradition som ger oss inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld. Här kan du själv prova att rista i sten, känna på olika material och göra din egen hällmålning.

Show more

Tillfällen

Datum Tid Plats    
23 Apr
Söndag 23 apr 2017 11:00 - 17:00 Västerbottens museum
25 Apr
Tisdag 25 apr 2017 10:00 - 17:00 Västerbottens museum
26 Apr
Onsdag 26 apr 2017 10:00 - 21:00 Västerbottens museum
27 Apr
Torsdag 27 apr 2017 10:00 - 17:00 Västerbottens museum

Avstånd

  • Sevärdhet
    Västerbottens museum 6 m
  • Centrum
    Umeå Centrum 1 km
Hotell

Elite Hotel Mimer Umeå

Avstånd: 1,1 km
I den anrika gamla Mimerskolan har Elite Hotels of Sweden skapat ett fantastiskt hotell där man noga bevarat känslan från en svunnen tid. När du kliver upp för den röda mattan som leder dig in till den magnifika lobbyn stannar tiden en stund – det är historien som kommer ifatt tillsammans med en helt unik miljö, en flärdfull och varm inredning.
Hotell

Hotell Gamla Fängelset

Avstånd: 1 km
Hotell Gamla Fängelset är ett enstjärnigt hotell. Huset uppfördes 1861 och var sedan dess fram till 1981 Västerbottens länscellfängelse. Under 2007 renoverades byggnaden varsamt och har idag 23 enkelrum, två fyrbäddsrum och två dubbelrum. De har också ett konferensrum för möten och festligheter som rymmer 35 personer.
Hotell

OK Hotell

Avstånd: 533 meter
OK Hotell ligger i ett lugnt villakvarter, 10 minuters promenad från centrum. För den som söker avkoppling finns grönområdet Gammlia i närheten. Samtliga rum har kabel-TV,radio, telefon och dusch. Trådlöst internet ingår.