Västerbottens museum

Adress: Gammlia 1, 90304 Umeå Datum: Onsdag 31 maj 2017 - onsdag 27 dec 2017 Visa karta

Adress: Gammlia 1, 90304 Umeå

En mötesplats för inspiration, medskapande och lärande!
På Västerbottens museum finns något för alla, stor som liten, året runt. Strosa runt i de många utställningarna, besök det populära friluftsmuseet, kliv in i ett samiskt viste eller var kreativ i någon av verkstäderna. Behöver du fylla på energi? Besök kaféet som serverar hemlagat med norrländsk twist – både matigt och sött.

Museet bjuder ständigt på aktuella utställningar men du finner alltid bl.a. Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, utställningarna Textil och Rock art in Sápmi samt världens äldsta skida – till och med äldre än Egyptens pyramider!

Förutom utställningar har museet en gedigen programverksamhet där stående inslag är höstmarknaden, julmarknaden och samisk vecka. Du kan alltid fira både 6:e juni och midsommar här!

Sommartid kan du dagligen delta i olika aktiviteter på friluftsmuseet. Umgås med djuren, upptäck lekladugården eller låt dig guidas bland de traditionella Västerbottniska byggnaderna.

Ett besök på Västerbottens museum är alltid gratis.

Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi
Bygdens son Sune Jonsson har äntligen ett eget Centrum för dokumentärfotografi! Centrumet visar utställningar och filmer, håller seminarier och föreläsningar, erbjuder ett välsorterat bibliotek med fotografirelaterad litteratur samt är en mötesplats kring dokumentärfoto och film.

Textil – alltid betydelsefullt för människan. Som skydd mot kyla, värme och regn, som markör av klass och status, som handelsvara och samlarobjekt. Textil kunskap har varit livsnödvändig. Fattigdom har gett alternativa lösningar – kreativa, personliga och konstnärliga. Intresset för textilt skapande ökar i dag, men även för ekologiska och etiska frågor kring var, hur och av vem kläder tillverkas.
Välkommen in i Västerbottens textila värld och inspireras till eget skapande i ateljén!

Rock art in Sápmi
En utställning om hällbilder – en mångtusenårig bildtradition som ger oss inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld. Här kan du själv prova att rista i sten, känna på olika material och göra din egen hällmålning.

Show more

Tillfällen

Datum Tid Plats    
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017 10:00 - 21:00 Västerbottens museum
24 Aug
Torsdag 24 aug 2017 10:00 - 17:00 Västerbottens museum
25 Aug
Fredag 25 aug 2017 10:00 - 17:00 Västerbottens museum
26 Aug
Lördag 26 aug 2017 10:00 - 17:00 Västerbottens museum

Avstånd

  • Sevärdhet
    Västerbottens museum 6 m
  • Centrum
    Umeå Centrum 1 km