Arboretum Norr

Adress: Baggböle, 90403 Umeå Datum: Måndag 1 apr 2019 - fredag 30 okt 2020 Visa karta

Adress: Baggböle, 90403 Umeå

Arboretum Norr är en skogsträdgård där det sedan 1981 har planterats träd och buskar från när och fjärran.

Arboretet omfattar ca 15 hektar och innehåller mer än 2 200 exotiska lignoser (vedartade växter) av ca 350 olika arter eller sorter. Det är mycket vackert beläget i en sydsluttning invid Baggböleforsen strax nedanför den unika kulturmiljön runt Baggböle herrgård.

Området närmast nedanför herrgården kallas för Kvarnängen och skall ge en försmak på allt som vankas åt öster och väster. Japanska trädgården och Sibirien och är två nya delar i arboretet som blev invigda under 2014. Här finner man också många blommande arter. I de andra delarna av arboretet är träden och buskarna samlade efter vilken världsdel de kommer från. Genom arboretet löper mer än 3 km iordningställda stigar runt bland de planterade träden och buskarna. Det finns skyltar över hela arboretet som berättar om de olika arterna. På Visit Umeå turistcenter, I Baggböle herrgård samt utanför herrgården vid entrén som leder ner till arboretet finns broschyrer på både Svenska och Engelska med karta över området.

Syftet med planteringarna är, förutom att skapa ett område för rekreation och egna studier, att samla kunskap om växter som kan lämpa sig för odling i Norrland. En vandring i Arboretum Norr är en skön naturupplevelse i en vacker del av Umeälvens dalgång. Nu finns också en handikappanpassad led som sträcker sig längs överkanten på arboretet. Den är ca 900m lång och går att nå med bil, parkeringsplatser finns i båda ändarna. I anslutning till arboretumet finns Baggböleforsen och grillplatser.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
1 Apr
Måndag 1 apr 2019
2 Apr
Tisdag 2 apr 2019
3 Apr
Onsdag 3 apr 2019
4 Apr
Torsdag 4 apr 2019

Om denna aktivitet