Lögdeälvsleden/Tempelleden

Adress: 914 92 Lögdeå Datum: Torsdag 5 jul 2018 - måndag 30 sep 2019 Visa karta

Adress: 914 92 Lögdeå

Lögdeälvsleden/Tempelleden är en mycket vacker vandringsled efter Lögdeälven som sträcker sig genom Bjurholms och Nordmalings kommuner upp till Fredrika.

Lögdeälvsleden är det vanligaste namnet på den led som sträcker sig från Bottenhavet och genom Nordmalings och Bjurholms kommuner. Tempelleden kallas hela denna sträcka på 113 km som slingrar sig längs älven ända upp till Fredrika i Åsele kommun.

Älven är känd för sina ravinlandskap, meanderbågar och olika former av terrasser. Efter leden finns det övernattningsstugor, vindskydd, hängbroar, terrängtrappor, spångade avsnitt och iordningställda rastplatser. Dessa är utplacerade på strategiska ställen utefter hela leden så att både längre och kortare turer kan göras.

Leden är markerad med röd markering på träd samt med avståndsskyltar vid rastplatser och övernattningsstugor. De flesta stugorna är utrustade med kamin och sovplats för fyra personer. Stugorna behöver inte förbokas vilket innebär att det är principen "först till kvarn" som gäller.
Leden går längs Lögdeälven och Viskasjön, och passerar genom spektakulära älvlandskap med ekologiskt värdefulla vattendrag och skogsmarker. Den totala sträckan är cirka etthundratretton kilometer. Tempelleden förbinder Nordmaling och Fredrika, och bidrar till att behålla en månghundraårig kulturell koppling mellan Lögdeälvsdalen och området omkring Fredrika. Att Fredrika och Lögdeälven hänger ihop är en självklarhet för den som fördjupar sig i områdets natur- och kulturhistoria.

I Lögdeälven finns ett av Norrlands främsta lax- och havsöringsvatten och det är stor chans att få se bäver och till och med utter.

En karta finns framtagen för Lögdeälven och det finns även en digital karta och naturguide på Tempelledens egen hemsida.

Visa mer

Tillfällen

Datum Plats    
19 Jul
Torsdag 19 jul 2018 Nordmalings kommun
20 Jul
Fredag 20 jul 2018 Nordmalings kommun
21 Jul
Lördag 21 jul 2018 Nordmalings kommun
22 Jul
Söndag 22 jul 2018 Nordmalings kommun

Om denna aktivitet

Avstånd

  • Sevärdhet
    Olofsfors Bruk 4 km
  • Busstation
    Umeå Busstation 53 km