Havsfiske

Datum: Lördag 15 dec 2018 - fredag 31 dec 2021 Visa karta

Länets kust bjuder på ett mycket omväxlande fiske. Den goda vattenkvaliteten gynnar speciellt laxfiskar. Vid kusten finns en mängd fjärdar, vikar, uddar, sund, öar och grynnor (grunda områden), vilket betyder idealiska förhållanden för många fiskarter. Det är fritt att fiska efter kusten så du behöver inte lösa något fiskekort. Ofta går det bra att fiska från land, och kvällstid går fisken ofta nära strandkanten. Men om du har en båt så ökar förstås möjligheterna. Holmön bara några kilometer utanför kusten, har ett utomordentligt bra sportfiske.

HARR OCH SIK
Ett bra tips är att gå ut på en udde, gärna med långgrunt vatten och stenig eller grusig botten. Tänk på att framför allt harren kan gå mycket nära land. Ett bra sätt är att närma sig försiktigt och först fiska av strandlinjen innan man börjar kasta längre ut. Ett bra tillfälle är en vindstilla kväll efter en dag med hård blåst. Flugspö, flugkast eller småspinnare går bra. Den som har båt kan med fördel söka sig till grynnor eller intill öar och holmar. Några bra platser: Skeppsvik, fjärdarna mellan Sikeå och Ratan, Tavastögern vid Täftefjärden, Holmön, Fabriksviken och Blågrundet i Hörnefors samt Flakaskär och Vitskär utanför Obbola.


ABBORRE OCH GÄDDA
Grynnor i fjärdar och längre ut till havs är bra fiskeplatser. Vid grynnorna finns ofta gott om bytesfisk för gäddan, som därför kan stå ganska tätt ibland. Andra bra ställen är mynnings-områden vid åar och älvar. Vår och höst kan gäddan hugga vilken tid som helst på dygnet, medan kvällen och natten är bästa tiderna under sommaren. För abborrfiske rekommenderas sena kvällstimmar, då fisken kan hugga på alltifrån mask till stora wobbler. Några bra platser: Skeppsvik, Diktesgrun-det utanför Skeppsvik, Holmön, Hillskär i Holmsund samt Villanäs vid Umeälvens mynning.

HAVSÖRING
Chansen att få havsöring är som störst under våren och hösten, då fisken håller till nära strandområdena. Lämpliga fiskeställen är bl a vid öar och uddar, i vatten med grovstenig botten och inte alltför grunt vatten. Två bra ställen är utanför Ljumvikeni Holmsund samt längst ut på Kroklandet i Holmsund.

ID
Iden, som ofta är riktigt grov, är betydligt vanligare i fjärdar och vikar än vad många tror. Den kan fiskas med både fluga och mete.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
15 Dec
Lördag 15 dec 2018
16 Dec
Söndag 16 dec 2018
17 Dec
Måndag 17 dec 2018
18 Dec
Tisdag 18 dec 2018

Om denna aktivitet