Tavelsjön runt

Adress: Tavelsjö, 92267 Tavelsjö Datum: Onsdag 12 dec 2018 - torsdag 31 dec 2020 Visa karta

Adress: Tavelsjö, 92267 Tavelsjö

Njut av en tur runt den nya leden runt Tavelsjön. Vandrings-, cykel- och ridled runt Tavelsjön med en längd av ca 23 km.

Tavelsjöbygden är ett av Umeå regionens attraktiva landsbygdsområden för upplevelser, besök och - i förlängningen - ett landsbygdsboende som komplement till Umeå centralort. Tavelsjön med dess omgivningar erbjuder ett vackert landskap med utblickar för besökaren. Tavelsjön är känd för att vara en mycket bra fiskesjö och för den som vill uppleva sjön på sommaren finns flera badstränder och den som färdas med båt eller kanot kan besöka flera öar i sjön. Sjön är även en av Umeåregionens rikaste fågelsjöar med flera ovanliga arter.

Bilvägar finns runt sjön men för den som vill uppleva bygden på annat sätt går det nu genom leden Tavelsjön Runt, att färdas runt sjön genom att cykla, rida eller vandra.

Start och mål kan vara på samma plats och åker man med buss linje 16 eller 115 från Umeå busstation så kan man lämpligen stiga av vid Sand (Sundlingska gården, sommartid mat och bad) men även vid Kvarnfors, Långviksvallen, Tavelsjö (kyrkan eller ICA affären). Man kan även nå leden i Kvarnfors om man går ”Tavelsjöleden”, en vandringsled som sträcker sig från Umeå till Vindelälven.
På flera platser efter Tavelsjön Runt kan man göra avstickare till olika utsiktsplatser vid sjön eller på bergen runt sjön. Längs leden finns också ett flertal rastplatser med bord och bänkar.

Stora delar leden erbjuder möjligheter för rullstolsburna att besöka området. Ett 25-tal informationstavlor runt leden ger en historisk, kulturgeografisk och geologisk kunskap om Tavelsjöbygden förr och nu. Leden är mycket väl markerad med ett flertal stora kartor och ledmarkeringar med skyltar och blå färg på träd och stolpar.

På vissa sträckor av Tavelsjön Runt är man fortfarande hänvisad till större vägar men arbete pågår för att färdigställa även dessa sträckor. Sedan 2012 används leden för Tavelsjö Halvmara som lockat mer än 500 deltagare att springa runt sjön.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
13 Dec
Torsdag 13 dec 2018
14 Dec
Fredag 14 dec 2018
15 Dec
Lördag 15 dec 2018
16 Dec
Söndag 16 dec 2018

Om denna aktivitet