Skulpturer i Umeå

Adress: Renmarkstorget Umeå Datum: Måndag 10 dec 2018 - torsdag 31 dec 2020 Visa karta

Adress: Renmarkstorget Umeå

Umeå visar gärna upp flera av sina skulpturer.

Fontänskulptur: från1976 av Stig Lindberg. Som en medeltida torgbrunn skapar den monumentala fontänskulpturen en mötesplats på Renmarkstorget. Skulpturen beskriver ett frodigt växande; de olika växtdelarna har olika höjd och blir till kraftfulla knoppar som tar sats och skjuter upp ur bassängkaret. En lekfull monumentalskulptur som under sommarhalvåret är vattenfylld och vars vattenstrålar förstärker känslan av lek och växande. Höjd c:a 7 m.

Standing Man: 2008 av Sean Henry. Rådhustorget. Den oljefärgsbemålade bronsskulpturen är ett stycke trompe l’oeil som lurar ögat genom sin hyperrealistiska gestaltning. Trots den överdimensionerade storleken smälter Standing Man in i flödet av levande människor som drar förbi. Ingen vet vem han är, var han kommer ifrån eller vart han är på väg. Här står han, sommar som vinter, barhuvad och klädd i ytterrock. Under årets kalla dagar förser dock omtänksamma kommunmedborgare honom med både vantar, halsduk och mössa. Standing Man är en fristående rundskulptur som har sin tvillingbroder i skulpturparken på Umedalen. Där står han, utan ytterkläder, omgiven av en portal i cortenstål och heter Trajanus. Höjd 2,10 m.

Grön Eld, 1970, Vicke Lindstrand. Som skuren ur ett isberg strävar Grön eld upp mot himlen mitt på det halvcirkelformade järnvägstorget, omgiven av bågformade HSB-hus i sex våningar från början av 60-talet och med stationshuset från sekelskiftet i fonden. Så börjar staden idag för alla de som kommer till Umeå med tåg eller buss, och här vid Grön eld börjar Rådhusesplanaden, Umeås Champs Élysées, huvudgatan som leder in till staden. Järnvägstorget saknar inte likheter med Place de la Concorde i Paris. Här liksom där stegrar sig torget i en belyst obelisk som bildar mittpunkten i ett gatunät som strålar ut från den öppna platsen. Grön eld är ett monumentalt konstverk, en skulptur i glas, nio meter hög och med tre vridna glaspelare, som smalnar av upptill. Den är uppbyggd av tusentals glasskivor lagda på varandra och limmade med ett speciallim som klarar glasets förändringar under kyla och värme. Ytan är ojämn och reflekterar det naturliga ljuset, men också det ljus som kommer från den ljuskälla som finns inmonterad i sockeln. Ljuset ger skulpturen liv, rörelse och föränderlighet och får många av oss att associera till eldslågor eller ett flammande norrsken. Skulpturen kräver ett avstånd och fungerar bäst genom bilrutan. I ett oändligt antal gröna nyanser rör sig då de graciösa lågorna mot skyn, ackompanjerade av stadens ljud och rörelser. Höjd c:a 9 m

Visa mer

Tillfällen

Datum    
11 Dec
Tisdag 11 dec 2018
12 Dec
Onsdag 12 dec 2018
13 Dec
Torsdag 13 dec 2018
14 Dec
Fredag 14 dec 2018