Musikstaden Umeå

Musikstaden Umeå - Plantskola för världsartister, scener för allt!

Umeås musikscen är stor och pulserande, här finns alla genrer. Opera, hardcore, pop, punk, rock, blues, jazz, folkmusik och oväntade fusioner som får det att ringa i öronen av lycka!

Umeå Symfoniorkester

Det har sagts förr och ska sägas igen. Den kommunala musikskolan i Umeå, med sina 2 000 elever, är myllan där musikaliska plantor får gro och växa för att sedan blomma ut. Studieförbunden bidrar med ett stort utbud av kurser i instrumentalmusik och sång.

Tillsammans utgör det grunden för det ständigt fortgående ”musikundret Umeå”. Lägg till det en nyfiken, tillåtande attityd. Repliker typ ”så där kan det väl inte låta” har nog aldrig hörts i stadens replokaler och spelställen.

Både metal och klassiskt på Umeås repertoar

Åtskilliga grupper och artister från Umeå har nått stora framgångar i Sverige och internationellt, några exempel: The (International) Noise Conspiracy, The Perishers, Meshuggah, Nocturnal Rites, Lisa Miskovsky och Tove Styrke. För att inte tala om Deportees, Cult of Luna, Sahara Hotnights, Annika Norlin (Säkert!), Syket, The Bombettes och Industri Royal!

Umeå har även många bra rockscener, bl a Guitars - Klubben och Droskan, och ett stort antal klubbar med DJs som vet hur man fyller ett dansgolv. Klubbvärlden lever och frodas!

I andra änden på den musikaliska skalan finns NorrlandsOperan – sedan 1974 hela Norrlands musikteater – och dess välrenommerade symfoniorkester. Körer finns det också gott om i Umeå, mest känd är Kammarkören Sångkraft som belönats med flera internationella priser. I Umeå kan du gå på en av Sveriges bästa jazzklubbar. Den allra bästa, tycker många.

 

Musikfestivaler hela året runt!

Umeå är de många musikfesternas stad med en handfull nischade festivaler och några breda. Musikfestivalerna är spridda över hela året. Äldst av alla är Umeå Jazzfestival (jazz, blues m m) som arrangerats sedan 1968 och alltid ståtar med högkvalitativa program. Umeå Open (pop, rock) är landets största inomhusfestival alla kategorier, och MADE (musikteater, konst, dans) är den gränslösa festivalen där olika kulturyttringar korsbefruktar varandra.

Festivalen House of Metal drar svartklädda och andra metal lovers från hela Europa. Umefolk (folkmusik, världsmusik) erbjuder konserter, dans och improviserade möten. Och sist men inte minst Visfestival Holmön (visa, pop m m) som varje sommar drar storpublik till den lilla, vackra ön långt ut i havet.