Program fredag den 30 juni

Eva Eastwood

Från scenen på Renmarkstorget dagtid:

15.00           Zillah & Totte, buktalarparet går bananas
16.00           Fanny Forsberg, pop och jazz, allvar och lekfullhet
16.30           Umeå Dansskola, dansnummer med temat cirkus 
16.45           Saraband, lågmäld musik med massor av sväng
17.30           Snowflake Singers, barbershopkör med uttrycksfull sång

18.00           Öppen scen:
                    Stainless, William Öberg

Händer i övrigt på Renmarkstorget:

15.00-19.00  Kulturverket bjuder in till vårsalong
                     Streetbasket med Udominate Basket. Träffa några av stjärnspelarna!
                     Barnrättsbyrån samlar in dina utgående mynt och sedlar
 
Från stora scenen på Skeppsbron kvällstid:

19.00            Länsfinal P4 nästa, Radio P4 Västerbotten sänder direkt
20.15            Svenne Rubins, nu blir det ”långa bollar på Bengt”…
21.00            Balettakademien, bjuder på ett fartfyllt dansnummer
21.15            Eva Eastwood, Sveriges rockabilly-drottning!

 

 

Zillah och Totte i bananhögen

Läs mer om artisterna här:

Eva Eastwood

Eva Eastwood är artisten som visar vad man kan åstadkomma genom att följa drömmen istället för strömmen. Att Eva Eastwood går sin egen väg på den svenska musikscenen är närmast ett understatement. Som ingen annan har hon kryssat mellan 50-talsdoftande svensk rockabilly och rock´n roll så framgångsrikt att hon numera är ett namn bland 50-talshjältar som Elvis Presley, Wanda Jackson och Carl Perkins på Rockabilly Hall of Fame i USA. Under våren 2017 var det biopremiär på den efterlängtade filmen ”Eva en lyckost!” Det är en gripande dokumentär om en tragisk barndom och hur allting med lite tur kan förvandlas till en saga med ett lyckligt slut.

Udominate Basket på Umeå Live!

I samband med årets första Umeå Live har du möjligheten att uppleva basket mitt i Umeå centrum. Då kommer nämligen SM-silvermedaljörerna Udominate Basket att förvandla Renmarkstorget till en streetbasketplan för stora och små, proffs som nybörjare. Kom och lär dig grunderna i sporten eller utmana någon av Udominatespelarna. Att sätta bollen i korgen, hur svårt kan det vara?

Snowflake Singers

Snowflake Singers är en barbershopkör för kvinnor med drygt 50 medlemmar. Att sjunga barbershop innebär att man sjunger fyrstämmig sång utan ackompanjemang, med mycket känsla, inlevelse, glädje, energi, sväng och rytmer, och med show-koreografi, som framhäver musikens karaktär. Kännetecknande för barbershop är de särskilda klanger som gör att det bildas så kallade övertoner (toner som ingen sjunger men som ändå hörs klinga i rummet).

Barnrättsbyrån

Barnrättsbyrån kämpar framgångsrikt för barn och ungas rättigheter – för att deras röster ska höras. Vi arbetar på uppdrag av de barn och unga vi möter och erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör deras rättigheter. Barnrättsbyrån kommer under hösten 2017 starta upp sitt andra kontor - i Umeå! Barnrättsbyrån finns på plats under Umeå Live för att möta Umeås barn- och vuxeninvånare. Barnrättsbyrån kommer under dagen hålla en insamling av utgående mynt och sedlar i samarbete med Swedbank - den insamlade summan går oavkortat till Barnrättsbyråns arbete i Umeå.

Umeå Dansskola

Umeå Dansskola är en ideell förening som driver utbildningsverksamhet inom dans och genomförande av dansföreställningar från två år och uppåt. Under Umeå Live bjuder de på några dansnummer ur sitt sommarutbud med temat Cirkus.

Zillah & Totte

I ett helt decennium har Zillah & Totte underhållit svenska folket, och det här året fortsätter de att turnera land och rike runt med sin uppskattade show. Barn i åldrarna 1 till 99 bjuds på humor och musik i ett högt tempo, där apan Totte går ”bananas” och bevisar att Zillah är en buktalerska i absolut världsklass. Både små och stora blir förtrollade av hur en schimpans kan verka så levande och mänsklig, med en helt unik personlighet. Zillah & Totte slog igenom stort när de vann den allra första säsongen av Tv-programmet ”Talang” 2007, och följde upp succén med att åka till Hollywood och vinna ”World Championships of Performing Arts” (”Talang-OS”) i Varietéklassen. Fyra säsonger av det Kristallennominerade barnprogrammet ”ApTV med Zillah & Totte” har följt, tillsammans med en rad olika framträdanden i TV och radio. 

Saraband

Saraband är ett relativt nystartat band från Umeå! De spelar mest kända och ibland mindre kända låtar med soul-, pop-, jazz- och bluesinfluenser. Resultatet blir en ganska lågmäld musik med massor av sväng! Bandet består av Sara Svensson, sång, basisten Stefan Lindgren, Hans Hofverberg på gitarr och trummisen Oscar Fridolfsson. Denna kväll vikarierar dock Ulf Sundkvist bakom trumsetet.

Fanny Forsberg

Fanny Forsberg är ursprungligen från Bjurholm, gick gymnasiet i Umeå på Midgårdskolan, och med en längtan efter att skriva och producera musik ledde vägarna till Framnäs Folkhögskola i Piteå. Hon har spelat mycket live både i Norrbotten och Västerbotten i olika konstellationer, bland annat som sångerska och gitarrist i jazz och folkbandet [Trion Trio]. Hon har tidigare släppt en singel och är för tillfället aktuell med sin debut-EP Nightsailor som släpptes på Spotify April 2017. En EP som hon skrivit och producerat. Hennes musik har influenser från bland annat pop och jazz och växlar snabbt mellan allvar och lekfullhet.

Kulturverket

Kulturverket är en omyndighet inom Umeå kommun med den pedagogiska metoden "barn säger åt proffs vad de ska göra". På Kulturverket arbetar konstnärer med starkt intresse för pedagogik. Under Umeå Live, fredagen den 30/6, bjuder Kulturverket in till vårsalong! Där kan du titta på delar av terminens konstnärliga arbete tillsammans med barn och unga och delta i kreativa workshops!

Balettakademien Umeå

Små barn, större barn, ungdomar eller vuxna – det bästa Balettakademien vet är att få dela dansglädjen. Se leenden spricka upp och ögonglitter tändas när det som nyss verkade omöjligt, äntligen sitter. På Umeå Live kommer vi att få se dansare från Balettakademien bjuda på ett fartfyllt och snyggt dansnummer i koreografi av Victoria Grenholm.

Stainless

Stainless består av fem tjejer från Holmsund: Tindra, Lisa, Mira, Ella och Lovisa. De är alla födda -02 och har spelat tillsammans i fyra år. De spelar mestadels covers av poplåtar, men har även gjort några egna låtar.

Svenne Rubins

Svenne Rubins

Svenne Rubins är varumärket för ett fartfyllt och glädjerikt liveuppträdande! Fyra tighta spelemän från Dalarna med musiken ända från modermjölken tillsammans med en frontfigur i SKOAL-keps och solglasögon bjuder på en unik scenshow. Bandet har en rad folkhemshits fast rotade i den svenska folksjälen, t ex ”En gammal Amazon”, ”Långa bollar på Bengt”, ”Folköl och dunka-dunka” och ”Det var samma dag som brandstationen brann ner”.  Svenne Rubins går nu in i 2017 med blodad tand efter fjolårets framgångsrika 35-årsjubileum.

P4 Nästa Västerbotten

P4 Nästa är hela Sveriges musiktävling för alla låtskrivare, artister och ny musik. I år är det tionde året som P4 genomför sin stora musiktävling som hålls på 25 lokala kanaler och mynnar ut i en riksfinal. I år byter tävlingen namn till P4 Nästa. P4:s musiktävling Svensktoppen nästa startade 2008 för att lyfta det lokala musiklivet runt om i landet. Artister och låtskrivare kan skicka in egen, nyskriven musik till sin P4-kanal, därefter väljer en lokal jury ut ett antal bidrag som möts i en lokal final. Av de 25 vinnande bidragen lokalt väljs åtta sedan ut till en riksfinal. P4 Västerbottens final direktsänds i samband med Umeå Live den 30 juni. 

Här är de fem finalisterna:

1. Jorun Vallsten – Andas
2. Lars Henrik Andersson - En vacker dag så ska vi alla dö
3. Emma & William - I’ll be there
4. Joel & Jenny - Light of my life
5. Isak Zetterfeldt – You

Jorun Vallsten

Jorun Vallsten är en låtskrivare och sångerska som skriver popmusik. Med enkla ackord och en melankolisk touchskapas låtar med influenser av rock, pop och vismusik. Det blir ofta texter med stort allvar och inlevelse där han berättar om känslor, minnen och samhällsfrågor. Jorun är född 1996 och uppvuxen i Strömstad men är nu bosatt i Storuman där han studerar Musikproduktion på Storuman folkhögskola.

Lars Henrik Andersson

Lars Henrik Andersson beskriver sig själv som en medelålders filur som gjort musik under större delen av sitt liv. Under 90-talet var det popmusik med Ray Wonder, Komeda och worldmusic-blues med Urban Turban. Han har turnerat världen över och varit förband till bl. a Beck, The Cardigans, The Wannadies och Tomas Ledin. 2016 släpptes albumet ”Skaka liv” som fick fina lovord och spelades flitigt på P4. Den nya låten ”En vacker dag ska vi alla dö” skrev Henrik efter en ambulansfärd till sjukhuset. Lars Henrik Anderssons popmusik är fylld av allsångsvänliga melodier och texterna ger musiken en ny dimension, något att fundera på, skratta och gråta åt samtidigt.

Emma & William

20-åriga Emma och William skapar och producerar egen musik tillsammans. William lirar bäst på gitarr och bas medan Emma främst uttrycker sig vid pianot. Sedan de träffades har de fattat tycke både för varandra och det gemensamma musikskapandet.

Joel & Jenny

Joel Nunez föddes ursprungligen i Puerto Rico. Han har på senare år bott i Miami tills han för 4 år sedan flyttade till Skellefteå för att jobba inom musiken. Han arbetar som trubadur och har jobbat med storband och haft en egen julkonsert i Skellefteå. Han har även släppt två skivor i Sverige. Jenny Wahlberg kommer från Burträsk. Hon arbetar som stenhuggare och på fritiden spelar och sjunger hon i gruppen Context. Joel och Jenny träffades inom musiklivet i Skellefteå och bestämde ganska snabbt att de ville skriva en duett tillsammans. Låten ”Light of my life” handlar om hopp, att vara någons ljuspunkt i livet. Att även en liten gest kan glädja en annan människa.

Isak Zetterfeldt

Isak Zetterfeldt kommer ifrån Umeå. Han började spela gitarr när han var tolv år och har sen dess varit fast. Han har utvecklat sina musikaliska vyer och har börjat producera mer och mer. Privat har han ett hjärta som bultar för Umeålaget Björklöven, som är en stor del av hans liv.