Stieg Larsson

Stieg Larsson var en känd svensk journalist och författare, framför allt känd för Millennium-trilogin, som sålt i över 50 miljoner exemplar i 43 länder. Stieg Larsson föddes år 1954 i Skelleftehamn och avled den 9 november år 2004 i en hjärtinfarkt vid en ålder av 50 år. Under Stieg Larssons första nio år arbetade föräldrarna Erland och Vivianne i Stockholm. Deras trångboddhet gjorde att Stieg fick bo med morföräldrarna i Norsjö i norra Västerbotten. Trakten beskrivs i den första boken i Millennium-trilogin. När morfar Severin avled 1963, återförenades den 9-årige Stieg med föräldrarna i och bosätter sig i Umeå. Nedan följer information om var mannen bott och verkat under sin tid i Umeå.

Stieg Larsson Umeå

Hagmarksvägen 36

Stieg Larssons föräldrar hittade jobb i Umeå och Stieg flyttade som 9-åring till Hagmarksv. Här delade han rum med sin tre år yngre bror Joakim. Innan de skulle somna, berättade Stieg påhittade deckare och andra spännande berättelser.

Hagaskolan

Stieg gick på Hagaskolan mellan tredje till sjätte klass och hade bl.a. Manne Lidén som lärare och delade in . Manne hade intresset för svenska och teckning. Läraren uppmuntrade Stiegs förmåga att gå utanför ramarna - att tänka själv.

Norra Ersmarksg. 52

Efter några år på Hagmarksv. flyttade familjen den korta sträckan till Norra Ersmarksv. 52. Stiegs far Erland gav honom en Facit skrivmaskin (som han fick ta på avbetalning för den var så dyr), då han upptäckt att sonen älskade skriva.

Vretgatan 12

För att Stieg Larssons skrivande inte skulle störa grannarnas nattro, ordnade föräld-rarna i början av 70-talet ett uthyrningsrum i samma kvarter, på Vretgatan 12. Från sin balkong kunde familjen se att Stiegs kreativa lampa ofta lyste sent på kvällen.

Konditori Mekka

Stieg Larssons skrivande blev med tiden politiskt knutet, men samtidigt odlade han sitt intresse för science fiction. Kaffe intogs som bränsle på Konditori Mekka eller på Nya Konditoriet av den lilla redaktionen bestående av Larsson & Rune Forsgren.

I20-området

Efter sin resa genom Europa gjorde Stieg Larsson värnplikt som plutonsbefäl, här på det dåvarande regementet I20. Enligt hans pappa Erland trivdes han inte under den tiden.

Dragonskolan

Stieg Larsson började gymnasiet på tvåårig social linje på Östra gymnasiet. Senare kompletterade han studierna med att gå samhällsvetenskaplig linje här på Dragonskolan.

Restaurang Sävargården

När Stieg Larsson gått ut gymnasiet ville han se mer av världen. Efter en tid som tidningsbud, arbetade han som diskare här på Sävargården. Pengarna använde han till en långväga resa.

Mariehemsvägen 13 G

Under en tid bodde Larsson i ett kollektiv här på Mariehemsvägen 13G. Ganska snart följde han dåtidens flyttström till Stockholm. Där kommer han att jobba som journalist, starta tidningen Expo och skriva den berömda Millenium-trilologin.