Så ser du norrsken – expertens bästa tips

Norrskenssäsongen är äntligen tillbaka och vi har träffat en av destinationens bästa norrskensfotografer, Johan Vall för att få några tips på hur/när och var vi bäst upplever ett av de mest omtalade naturfenomenen som finns.

Norrsken. foto Johan Vall

- När är bästa tiden att se norrsken?

Det är nu från mitten av augusti som det blir tillräckligt mörkt på himmeln för att kunna se norrskenet och sen så pågår säsongen fram till slutet av april. Är man ivrig som jag så gäller det dock att man är nattuggla för det är bara någon enstaka timme mitt i natten som är mörk nog, mitt i vintern däremot kan man skåda norrsken redan från eftermiddagen förutsatt att man lyckas fäkta bort molnen.

- Hur vet du att det ska bli norrsken? 

Det finns lite olika sätt; tex. om en solfläck, ett så kallat coronahål pekar mot jorden så ställer sig norrskensjägarna i givakt 2-3 dagar senare och väntar på norrsken. Ett annat sätt är att tillsammans hjälpas åt att hålla koll på himlen, norrsken är lurigt och kan snabbt dyka upp och lika snabbt försvinna, det finns flera grupper på tex. facebook för ändamålet. Den lokala gruppen heter Umeå Aurora Hunters och är öppen för alla. Sista och kanske enklaste sättet är att ladda ner en app till sin smarta mobiltelefon som håller koll, finns ett flertal som funkar hyfsat bra.  

- Vad gör du för val av plats att se norrsken på?

Norrsken upplevs bäst på en mörk plats med fri sikt mellan nordväst och nordost, populära platser runt Umeå är Nydalasjön och för dom bilburna; Bäcksjön, som ligger på mycket lämpligt avstånd från Umeås gatlyktor.
 

Norrsken. foto Johan Vall

- Hur gör man för att uppleva det på bästa sätt? 

För det första, klä er varmt, allt för många har gått hem blåfrusna och blåsta på konfekten. Sen för mig är delad glädje, dubbel glädje, så lura gärna med en vän. Slutligen kan vara himla mysigt att göra upp en eld och ta med nått gott att grilla, norrsken tenderar att komma och gå under en kväll och det är inte fel att ha en matbit att bättra på humöret och lugna magen med när inte norrskenet mäktar med det.

- Vilka färger kan norrskenet ha?

Norrsken kan förekomma i många olika färger. Det som avgör norrskenets färg är på vilken höjd solpartiklarna kolliderar med jordens atmosfär.  Närmast marken kolliderar partiklarna med kväve vilket ger röda, lila och blå färger. Högre upp kolliderar partiklarna i huvudsak med syre vilket ger den klassiska gröna färgen, vilket också är den vanligaste.  

- Är det sant att man kan lyssna på norrsken? 

Jag har läst att det inte ska gå att höra norrskenet, men jag vill inte tro det, har vid flertalet tillfällen upplevt att det sprakat på både här och där. Däremot fascineras man ständigt av hur naturen talar till en när man står under stjärnorna och tittar på norrskenet, väldigt roingivande tills det knakar till inne bland buskarna, då blir det spännande istället.