Torsdag 29 september

Umeå Fashion week - Programmet uppdateras löpande.

Förmiddagsyoga med Yogastudion

Gratis yogapass
Torsdag 29 september kl. 09.00-09.20
Elite Hotel Mimer
 

Börja din fashion-dag med ett yogapass! Yogastudion bjuder på gratis yoga varje förmiddag under Umeå Fashion Week. Ta några djupa andetag. Fokusera på här och nu och ladda upp kroppens batterier. Klassen varar cirka 20 minuter och passar alla. Inga förkunskaper krävs. Det blir enkla rörelser och positioner, där du får mjuka upp axlar, nacke och rygg. Ingen föranmälan, du behöver inte byta om och vi har mattor. Varmt välkommen!

 

Fashionträning med USM

Förmiddagsträning
Torsdag 29 september kl. 09.30-09.45
Torget, Utopia
 

Umeå Sport & Motion bjuder på smakprov från sitt gruppträningssortiment. Idag är det Mage & Rygg som står på schemat.

Umeå Sport & Motion ligger i hjärtat av centrala Umeå. De vill att det ska vara enkelt och okomplicerat att träna. Hos dem skapas mötesplatser där olika människor kan träffas och träna tillsammans. Enligt USM är det personliga mötet nämligen helt oöverträffat och kan aldrig ersättas! Med dem jobbar ett fantastiskt team, allt från reception, sälj, Personliga Tränare, Fysioterapeuter och instruktörer. De jobbar hårt för att göra ditt besök till det bästa varje gång enligt mottot ”Din hälsa vår passion!”

 

Textil popup-utställning - Västerbottens museum

Utställning mm
Torsdag 29 september kl. 10.00-19.00
MVG, entréplan
 

Under Umeå Fashion Week finns Västerbottens museum på plats i MVG, entréplanet, med en textil popup-utställning. Här kan du ett antal dräkter från olika epoker, ur Västerbottens museums samlingar. Kom och möt museets personal som berättar mer. I utställningen arrangeras också ett antal aktiviteter.

 

Fotovernissage

Butiksevent
Torsdag 29 september kl. 11.00-19.00
Röda Korset city
 

Secondhand när det är som bäst – Röda Korsets vackra modeller visar att "old is gold". 

 

Invigning av Studio Hållbart

Event
Kl. 12.00-13.00
Studio Hållbart, Utopia, plan 1
 

Invigning av Umeå Fashion Week’s egen hubb med Random Bastards och modevisning i yogans tecken.

 

Välkommen att Byta Upp!

Inlämning av varor till klädbytareventet Byt Upp!
Kl. 12.00-14.00
Studio Hållbart, Utopia, plan 1
 

Du har säkert en massa fynd hemma som aldrig riktigt används. Vad bra! Kom till oss med dem! Den där grymma jackan som plötsligt inte kändes rätt, den där supercoola men lite för långa klänningen - allt kanske kan bli någon annans favorit? Byt Upp! är ett socialt, roligt och hållbart sätt att byta bort kläder man felköpt eller som inte passar och få en ny garderob med sig hem!

 

Random Bastards F/W 2016

Utställning och performance
Torsdag 29 september kl. 12.00
Studio Hållbart
 

Random Bastards inviger Studio Hållbart med DJ SoBad. Kreativa kollektivet visar upp kommande skateboards och kläder samt ställer ut ny och gammal bläst.

 

Yogamodevisning med kläder från Under the Same Sun

Modevisning
Torsdag 29 september kl. 12.30
Studio Hållbart
 

Love Yoga Umeå håller en modevisning i yogans tecken med kläder från Under The Same Sun. Kläderna är designade i Sverige, tillverkade i Italien. För att vara snäll mot miljön är materiellt gjort av återvunna petflaskor. Love yoga jobbar med hållbarhet och kärlek. Yoga hela livet är deras motto! 

 

Eko-hår med Syrran och Anden

Small talk
Torsdag 29 september kl. 13.00
Studio Hållbart
 
Sofia Ahlman från KällbergElmberg håller föredrag och visning med växtfärgad hårmodell. Hon visar på återanvändning; så kallad vintage-styling och drar paralleller mellan hår, jord och trä och hur vi kan leva hållbart med våra hår.

 

Eye Brow Bar

Ögonbrynsstyling
Torsdag 29 september kl. 13.00-15.00
Torget, Utopia
 

Kom och låt The Body Shop’s makeup-artister Petra, Lova och Erika fixa och styla dina bryn.  The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag. 

 

Smyckesdoktorn

Verkstad
Torsdag 29 september kl. 14.00-15.00
Studio Hållbart
 

Smyckesdoktorn har mottagning och utför enklare behandlingar. Ta med dina trasiga smycken och få enklare lagningar gjorda på plats. Guldsmedjan ger även 10 procent rabatt på andra lagningar i butiken under hela Umeå Fashion Week. 

 

The Body Shop och hållbart företagande

Small talk
Torsdag 29 september kl. 15.30
Torget, Utopia
 

Kajsa från The Body Shop berättar om hur de tänker runt hållbart företagande. The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

RUNA – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Small talk
Torsdag 29 september kl. 16.00
Studio Hållbart
 

Kom och lyssna på ett smalltalk med Runa of Sweden’s grundare Sanna Grannas. Hör henne berätta om Runas varumärkesresa och sina visioner om framtiden. Om hur man nyttjar det arv och de resurser som finns i regionen, om delaktighet och co-tunity - och hur det bidrar till ett hållbart och ansvarstagande företagande.

Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

Dress in raw denim

Butiksevent
Torsdag 29 september kl. 16.00-19.00
SOSO Clothing Utopia
 

En kväll för folk som är nyfikna på SOSO’s hållbarhets tänk och varför man ska gå på "rådenim" och kraftigare tyg när man köper jeans. 

SOSO Custom Made Jeans är ett svenskt denimmärke etablerat 2010 och är specialister på allt inom denim. SOSO's affärside är unik genom att de låter kunderna själva designa sina egna favoritjeans eller chinos med massor av detaljer och olika modeller. Butiken som är den första fysiska butik i världen slog upp sina portar i juli 2016, där kunderna väljer bland fler än 90 olika selvedge denim tyger. SOSO är en hållbarhetsbutik med miljö och hållbart mode i fokus.

 

Modestilsfoto – Västerbottens museum

Aktivitet
Torsdag 29 september kl. 16.00-19.00
MVG, entréplan
 

Kom och låt dig fotograferas som du ser ut idag. Västerbottens museum dokumenterar hur människor i Umeå går klädda 2016 för framtida forskning och utställningar. Tänk att se dig själv i museets arkiv om 50 år…

 

Från kvantitet till kvalitet

Small talk
Torsdag 29 september kl. 16.30
Studio Hållbart
 

Kom och lyssna på Mudassar Anwaar som driver Organic socks of Sweden.  Han berättar om allt från kvalitet till kvantitet och resan till en färdig produkt. Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan.

 

Höstmingel hos Marta & company

Butiksevent
Torsdag 29 september kl. 17.00-19.30
Marta & company, Kungsgatan 55
 

Marta & Company bjuder in till höstmingel! Stylingtips och fina erbjudanden i butiken. Lyssna till när Jessica som jobbar som säljare på Veromoda, berättar kort om hur Bestseller jobbar med hållbarhet inom företaget! Stina som är butikschef på Axfood visar hur man går i högklackat och vad man kan tänka på om man tycket att de är lite vingligt och svårt. Det bjuds på dryck och skön musik!

 

 

IDAG presenterar ett nytt kapitel: Bobackarama Brewery!

Releasefest
Torsdag 29 september kl. 17.00-20.00
Eljest
 

IDAG släpper ett nytt kapitel: Bobackarama Brewery, en samling nya mustiga plagg med smak av äpple! Under kvällen är det också premiär för Eljests lokalproducerade äppelmust. På Hotell Winn rakt över gatan kommer det att serveras drinkar och en jubileumstallrik med lokala råvaror i utställningen som pågår där hela veckan, IDAG firar nämligen 10 år i år!

Hösten 2016 följer vi med tillbaka till den fiktiva världen Bobackarama. Det är en värld där amerikansk country & western möter det lokala vildmarkslivet. Storspovar, renar, björkar och stora öppna åkrar. Det är Neil Young och Frida Selander, solsken och månsken. Det är lukten av regn i luften, att bada i en ljummen sjö mitt i natten, att göra upp en eld utomhus.  I höst får vi hänga med till det lokala bryggeriet, Bobackarama Brewery, som gör traktens godaste äppelmust!

IDAG gör mode i ekologiska material för arbete och fritid, stadsliv och lantliv, vardag och fest. Plaggen tillverkas i företagets ateljé i Umeå.

 

Kvällsöppet hos Kii

Butiksevent
Torsdag 29 september kl. 18.00
Kii
 

Välkommen på en trevlig kväll hos Kii! Butiken håller öppet mellan 18-21. Det bjuds på underhållning, fin service, godsaker och överraskningar från Kiis leverantörer. Om du handlar under kvällen får du bästa goodiebagen på köpet! 

 

 

Boksläpp: Slow Fashion - din guide till smart och hållbart mode

Bokrelease och fest
Torsdag 29 september kl. 19.00
Juliette
 

Äntligen släpper Johanna Nilsson och Jennie Johansson sin bok Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode på Ordfront förlag. Och självklart vill de fira det med er!

I en bok som är lika delar modemanifest och praktisk handbok full av smarta och användbara tips svarar Jennie Johansson och Johanna Nilsson på frågor som: Vilka material är de största miljöbovarna? Hur känner du igen bra kvalitet? Vad är greenwashing, fegmärkning och hur lagar du dina jeans så att det blir riktigt snyggt?

Oavsett om du är en modeälskande klädnörd eller om du främst är en medveten konsument, är Slow fashion en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus. Boken kommer att finnas till försäljning till ett riktigt härligt releasefest-pris. 

 

Byt Upp!

Ett socialt, roligt, hållbart klädbytarevent med stil presenterat av The Good
Torsdag 29 september kl. 20.00-22.00
Invito
 

Byt Upp! är ett socialt, roligt och hållbart sätt att byta bort kläder man felköpt eller som inte passar och få en ny garderob med sig hem! Vi sätter kreativitet, mode och kvalitet i första rummet, samtidigt som vi vill göra vad vi kan för en bättre värld. Det blir en helkväll med mingel, drinkar, DJ och modevisning medan du botaniserar i vår lyxiga affär. Smart ekonomi, miljönytta och mode, hand i hand.

Byt Upp! presenteras av alkemisterna på The Good, ett Umeåbaserat smyckemärke som smälter ner gatuinspirerad konst, kulturkrockar och hantverk från hela världen i sin stora degel: i mars 2017 öppnar de dörrarna till laboratoriet för världen men en allra första exklusiv smygtitt kan det nog hända att Umeborna får denna kväll. Var beredd på smycken som inte går att ignorera, självklart producerade under schyssta villkor och specialritade av några av Umeås, Melbournes och Londons bästa!

Läs mer om hur du kan vara med och byta upp här!

 

IDAG firar 10 år

Jubileumsutställning
Måndag 26 september – lördag 1 oktober
Comfort Hotell Winn
 

Umeådesignern Ida Hillebjörk firar 10 år som kreatör med egna märket IDAG. Under hela veckan kommer en utställning med bilder och några plagg att finnas i hotellets foajé. På torsdag kväll kommer Ida finnas på plats. Dessutom kommer det serveras drinkar på Eljests lokalproducerade äppelmust och en jubileumstallrik med Västerbottniska delikatesser.

IDAG gör mode i ekologiska material för arbete och fritid, stadsliv och lantliv, vardag och fest. Plaggen tillverkas i företagets ateljé i Umeå.

 

Kostymutställning av NorrlandsOperan

Måndag 26 september – måndag 3 oktober
Elite Hotel Mimer
 

Syna NorrlandsOperan i sömmarna i en unik kostymutställning på Elite Hotel Mimer. Under Umeå Fashion Week visar NorrlandsOperan upp kostymer från hela 2000-talet, från 2005 års uppsättning av Turandot fram till vårens Den listige lilla räven. Samtliga kostymer i utställningen är skapade av NorrlandsOperans skickliga kostymateljé och riktiga mästerverk i skrädderikonst!

 

Hitta stilen i MVG

Stilrådgivning
Måndag 26 september – söndag 2 oktober
MVG

Passa på och boka en gratis stilrådgivning under Umeå Fashion Week i några av MVG:s butiker och få tips och råd om mode, make up och hår. Stilrådgivningen tar cirka 30 minuter. OBS! Du bokar din tid direkt med butiken du vill ha rådgivning hos!

Välj mellan följande butiker: MQ, KappAhl, Triumph, JOY, Glitter, Pagelle, Smarteyes, Skopunkten, Nikita Hair, Make Up Store, Kicks