Fredag 30 september

Umeå Fashion Week - Programmet uppdateras löpande

Bild: Slow Fashion - din guide till smart och hållbart mode. Foto: Roger Olsson

Slow Fashion - din guide till smart och hållbart mode

Inspirationsföreläsning
Fredag 30 september kl. 08.00
Juliette
 

En föresläsning om långsammare och hållbart mode som står i kontrast till dagens snabba shoppingmode. Slow fashion värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet. Jennie Johansson och Johanna Nilsson, författare till boken Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode (Ordfront förlag) inspirerar dig till en lite mer hållbar modevardag.

Jennie Johansson är verksamhetsledare för Stockholm Stadsmissions butik Remake och har lång erfarenhet av inköp och försäljning i modebranschen. Hon ger även ut fanzinet Tråd om hållbart mode och hantverk. 

Johanna Nilsson är föreläsare, bloggare och initiativtagare till Slow fashion-uppropet. Hon har mer än tio års erfarenhet av rättvis handel och hållbar utveckling. Johanna driver också det egna smyckesmärket JohannaN samt hållbart mode-butiken Replik. Hon bodde sex år i Umeå innan hon för två år sedan flyttade till Stockholm.

Biljettinformation: Boka din biljett här!

 

Åhléns frukostevent

Medlemsevent
Fredag 30 september kl. 08.00-10.00
Åhléns
 

Åhléns bjuder in sina klubbmedlemmar (och de som blir medlemmar) till två timmars morgonshopping med flertalet happenings och bra erbjudanden i huset. Bland annat får de besök av Sofia från USM som ger träningstips, Ida från Röhnisch berättar om sitt hållbarhetstänk vad gäller träningskläder och Susanne från L’Oréal pratar hudvård. De bjuder på lättare morgonfika samt lottar ut ett presentkort värde 1000 kr till de som handlar under eventet.

 

Förmiddagsyoga med Yogastudion

Gratis yogapass
Fredag 30 september kl. 09.00-09.20
Elite Hotel Mimer
 

Börja din fashion-dag med ett yogapass! Yogastudion bjuder på gratis yoga varje förmiddag under Umeå Fashion Week. Ta några djupa andetag. Fokusera på här och nu och ladda upp kroppens batterier. Klassen varar cirka 20 minuter och passar alla. Inga förkunskaper krävs. Det blir enkla rörelser och positioner, där du får mjuka upp axlar, nacke och rygg. Ingen föranmälan, du behöver inte byta om och vi har mattor. Varmt välkommen!

 

Textil popup-utställning - Västerbottens museum

Utställning mm
Fredag 30 september kl. 10.00-19.00
MVG, entréplan
 

Under Umeå Fashion Week finns Västerbottens museum på plats i MVG, entréplanet, med en textil popup-utställning. Här kan du ett antal dräkter från olika epoker, ur Västerbottens museums samlingar. Kom och möt museets personal som berättar mer. I utställningen arrangeras också ett antal aktiviteter.

 

Nicole firar!

Butiksevent
Fredag 30 september kl. 10.00-19.00
Nicole i Utopia
 

Nicole firar Umeå Fashion Week med att ge bort en goodiebag till alla 50 första kunder som handlar i butiken. Dessutom tävlingar med chans att vinna fina priser. Det bjuds på lättare tilltugg.

 

Salt firar!

Butiksevent
Fredag 30 september kl. 10.00-19.00
Salt på Rådhusesplanaden
 

Salt bjuder på tilltugg och en goodiebag till de 50 första kunderna som handlar i butiken.

Delta i en tävling i butiken och ha chans att vinna ett presentkort värde 300 kr.

 

Hår, choklad, tvål och kaffe (och hur vi kan förändra världen)

Mingel
Fredag 30 september kl. 12.00-15.00
Studio Hållbart
 
”Syrran och Anden med vänner” bjuder in till väckelsemöte och gör ett nedslag på Utopia på sin missionsresa. Tillsammans predikar de den lokala och ekologiska vägen. En spännande, snygg, smakrik och väldoftande väg! I Studio Hållbart finns tillfälle att känna, klämma och lukta- och att ställa alla små och viktiga frågor. Kom och träffa personerna bakom produkter som ChokladJenny, Costas Kaffe, Malin i Ratan och Sofia Ahlman från KällbergElmberg.
 

 

Tiger of Sweden Umeås SNAP WALK!

Modevisning
Fredag 30 september kl. 12.00
Tiger of Sweden’s butiksentré mot Kungsgatan
 

Tiger of Sweden’s personal visar tillsammans med deras kunder upp höstens favorit-outfits på röda mattan.

 

Advanced Style

Filmvisning
Fredag 30 september kl. 12.00
Black Box, Sliperiet, Konstnärligt Campus
 

I samarbete med Umeå Fashion Week anordnar Uminova eXpression en visning av filmen Advanced Style. Advanced Style är en dokumentärfilm som handlar om sju unika New York-bor; äldre originella kvinnor som låter personlig stil, värdighet och esprit leda deras sätt att åldras. Filmen är sprungen ur Ari Seth Cohens blogg med samma namn och tecknar personliga och färgstarka porträtt av självständiga, eleganta kvinnor mellan 62-95 år. Kvinnorna utmanar konventionella idéer om skönhet och åldrande i en kultur besatt av skönhet.

Före filmen ges en kort inledning av Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare vid Sliperiet. Filmen är på engelska och med svensk textning, 69 minuter. Hörslinga finns. I anslutning till filmvisningen finns möjlighet att äta lunch eller fika i Café Space i Sliperiet.

Biljettinformation: Begränsat antal platser, boka din plats på www.uminovaexpression.se

 

RUNA – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Small talk
Fredag 30 september kl. 12.30
Studio Hållbart
 

Kom och lyssna på ett smalltalk med Runa of Sweden’s grundare Sanna Grannas. Hör henne berätta om Runas varumärkesresa och sina visioner om framtiden. Om hur man nyttjar det arv och de resurser som finns i regionen, om delaktighet och co-tunity - och hur det bidrar till ett hållbart och ansvarstagande företagande.

Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

Naturlig och miljövänlig klädvård, tvätt och fläckborttagning

Small talk
Fredag 30 september kl. 13.30
Studio Hållbart
 

Med fem naturliga och miljövänliga produkter klarar du all klädvård, tvätt och fläckborttagning. Sara Idenfors från VästerbottensSåpa AB visar hur du gör!

VästerbottensSåpa är familjeföretaget som föddes ur ett bevarat gammalt recept på såpa och idén om att återbruka och inte låta något förfaras. De kokar rejäl, trögflytande och gammaldags fast såpa i sin fabrik i Vilhelmina i Västerbottens inland. Produktionen är småskalig även om kunder och återförsäljare finns över hela landet. Här i Umeå finner ni våra produkter i den populära butiken Eljest.

 

Tiger of Sweden Umeås SNAP WALK!

Modevisning
Fredag 30 september kl. 14.00
Tiger of Sweden’s butiksentré mot Kungsgatan
 

Tiger of Sweden’s personal visar tillsammans med deras kunder upp höstens favorit-outfits på röda mattan.

 

Smyckesdoktorn

Verkstad
Fredag 30 september kl. 14.00-15.00
Studio Hållbart
 

Smyckesdoktorn har mottagning och utför enklare behandlingar. Ta med dina trasiga smycken och få enklare lagningar gjorda på plats. Guldsmedjan ger även 10 procent rabatt på andra lagningar i butiken under hela Umeå Fashion Week. 

 

Eye Brow Bar

Ögonbrynsstyling
Fredag 30 september kl. 14.00-16.00
Torget, Utopia
 

Kom och låt The Body Shop’s makeup-artister Petra, Lova och Erika fixa och styla dina bryn.  The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag. 

 

Snygg och Snabb. Cykelkläder är mode

Small talk
Fredag 30 september kl. 14.00
Studio Hållbart
 

Sigr Nordic är cykelkläder designade i Umeå. I år har man en mindre kollektion framtagen i dialog med Umeås cykelcommunity. Oavsett om du cyklar för att vara snabb och snygg, eller bara snygg, är Sigr kläder som fungerar. Deras designer berättar hur de tänkt bredda sortimentet inför 2017. Det kommer också att finnas försäljning av kläder till förmånliga priser på plats just under detta small talk. 

 

Knapphålsblommor - man tager vad man haver

Workshop
Fredag 30 september kl. 15.00
Studio Hållbart
 

Linné och Grankvist håller en mini-workshop om hur man tillverkar knapphålsblommor.

Linné och Grankvist är en annorlunda blomsterhandel som jobbar med hållbara blommor. De väljer närproducerat och ekologiskt när det går och har därför främst växter som är i säsong. De jobbar hantverksmässigt med omsorg om detaljerna. Carolina Linné är florist och Daniel Grankvist är trädgårdsmästare.

 

The Body Shop och hållbart företagande

Small talk
Fredag 30 september kl. 15.30
Torget, Utopia
 

Kom och prata med Kajsa från The Body Shop om hur de tänker runt hållbart företag. The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Mannen och skägget

Workshop
Fredag 30 september kl. 16.00
Studio Hållbart
 

Art by Wixners bjuder in till en workshop där de hur du bäst tar hand om ditt skägg, vilka produkter som är bra och hur de ska användas. 

 

Tiger of Sweden Umeås SNAP WALK!

Modevisning
Fredag 30 september kl. 16.00
Tiger of Sweden’s butiksentré mot Kungsgatan
 
Tiger of Sweden’s personal visar tillsammans med deras kunder upp höstens favorit-outfits på röda mattan.
 
 
 

Från kvantitet till kvalitet

Small talk
Fredag 30 september kl. 16.30
Studio Hållbart
 

Kom och lyssna på Mudassar Anwaar som driver Organic socks of Sweden.  Han berättar om allt från kvalitet till kvantitet och resan till en färdig produkt. Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan. 

Bild: Organic socks of Sweden. Från kvalitet till kvantitet.

NorrlandsOperans kostymdesign: Från skiss till scen

Samtalsforum
Fredag 30 september kl. 17.00
Utopia
 

Höstens opera på NorrlandsOperan Staden Mahagonnys uppgång och fall sätter fingret på konsumismen och skildrar ett politiskt klimat där samhället är individualiserat och sakfrågorna är de viktiga. Regissörer, scenografer och kostymdesigners för denna lika omskakande som oförglömliga operaupplevelse är Carina Reich och Bogdan Szyber.  I ett samtal med modevetaren och stylisten Monika Kichau berättar de om kostymdesignen till Staden Mahagonnys uppgång och fall, som har premiär på NorrlandsOperan 6 oktober. #YESMahagonny

 

Gör om mig med Hedvig

Inspirationsaktivitet
Fredag 30 september kl. 17.30
Plats: Torget, Utopia
 

Kom och se när Hedvig Ander stylar vinnaren av Gör om mig-tävlingen. Hedvig berättar varför hon har valt kläder, färg och stil, tillsammans med frisören Malin Källberg från KällbergElmberg och makeup-artisten Heidi Garcia Andersson från Gloss Cosmetics.

Hedvig Ander är stylist och kostymdesigner. I tv hjälper hon tittarna att finna en ny stil i programpunkten ”Gör om mig”. Hon har ett eget varumärke med damkläder som heter HEDVIG STOCKHOLM, som hon driver tillsammans med Maria Ahnström och har webbutiken Hedvig Showroom. 2014 publicerades boken ”Hitta din stil med Hedvig”.

Biljettinformation: Om du önskar sittplats och vill ta del av Hedvigs efterföljande föreläsning kostar biljetten 100 kr. Biljetterna till föreläsningen släpps 30 augusti kl. 13.00 och köps hos Visit Umeå turistcenter. De tjugo första som köper biljett får en goodie bag. Besökare i gallerian kan ta del av eventet i mån av plats, dock ståplats. 

 

Hitta din stil med Hedvig

Inspirationsföreläsning
Fredag 30 september kl. 17.30
Plats: Torget, Utopia
 

Vill du se välklädd ut, visa vem du är och ha en personlig stil? Undrar du varför andra lyckas men inte du? Hemligheten är att veta grunderna till att klä sig rätt i förhållande till den kropp du blivit begåvad med. Under det här seminariet berättar Hedvig Ander om vad du ska tänka på när det gäller din egen kroppsform, färg och stil.  Ingen kropp är omöjlig, alla kan lyckas skapa en modern spännande siluett som lyfter fram det bästa av dig. Oavsett i vilken fas i livet du befinner dig i.

Föreläsningen börjar med att Hedvig Ander stylar vinnaren av Gör om mig-tävlingen. Hedvig berättar varför hon har valt kläder, färg och stil, tillsammans med frisören Malin Källberg från KällbergElmberg och makeup-artisten Heidi Garcia Andersson från Gloss Cosmetics.

Hedvig Ander är stylist och kostymdesigner. I tv hjälper hon tittarna att finna en ny stil i programpunkten ”Gör om mig”. Hon har ett eget varumärke med damkläder som heter HEDVIG STOCKHOLM, som hon driver tillsammans med Maria Ahnström och har webbutiken Hedvig Showroom. 2014 publicerades boken ”Hitta din stil med Hedvig”.

Biljettinformation: Biljetterna till föreläsningen släpps 30 augusti kl. 13.00 och köps hos Visit Umeå turistcenter. Biljetten kostar 100 kr. De tjugo första som köper biljett får en goodie bag. Enbart förköpsbiljetter. 

Hedvig Ander UFW

 

IDAG firar 10 år

Jubileumsutställning
Måndag 26 september – lördag 1 oktober
Comfort Hotell Winn
 

Umeådesignern Ida Hillebjörk firar 10 år som kreatör med egna märket IDAG. Under hela veckan kommer en utställning med bilder och några plagg att finnas i hotellets foajé. På torsdag kväll kommer Ida finnas på plats. Dessutom kommer det serveras drinkar på Eljests lokalproducerade äppelmust och en jubileumstallrik med Västerbottniska delikatesser.

IDAG gör mode i ekologiska material för arbete och fritid, stadsliv och lantliv, vardag och fest. Plaggen tillverkas i företagets ateljé i Umeå.

 

Kostymutställning av NorrlandsOperan

Måndag 26 september – måndag 3 oktober
Elite Hotel Mimer
 

Syna NorrlandsOperan i sömmarna i en unik kostymutställning på Elite Hotel Mimer. Under Umeå Fashion Week visar NorrlandsOperan upp kostymer från hela 2000-talet, från 2005 års uppsättning av Turandot fram till vårens Den listige lilla räven. Samtliga kostymer i utställningen är skapade av NorrlandsOperans skickliga kostymateljé och riktiga mästerverk i skrädderikonst!

 

Hitta stilen i MVG

Stilrådgivning
Måndag 26 september – söndag 2 oktober
MVG
 

Passa på och boka en gratis stilrådgivning under Umeå Fashion Week i några av MVG:s butiker och få tips och råd om mode, make up och hår. Stilrådgivningen tar cirka 30 minuter. OBS! Du bokar din tid direkt med butiken du vill ha rådgivning hos!

Välj mellan följande butiker: MQ, KappAhl, Triumph, JOY, Glitter, Pagelle, Smarteyes, Skopunkten, Nikita Hair, Make Up Store, Kicks