Vårens utställningar

Vårens utställningar bjuder på vitt skilda, spännande, historiska och aktuella ämnen. Här är fyra höjdpunkter du inte får missa.

Fotograf: Mikael Lundgren och Copyright Mikael Lundgren/Bildmuseet.

1. Entangle / Konst och fysik 
Svarta hål, mörk materia, gravitation, rymd, tid och rörelse är fenomen som fascinerar både forskare och konstnärer. Den här utställningen presenterar konst och design med utgångspunkt i vetenskapen om de fundamentala villkor som skapar vår värld. Måleri, installationer, mode, skulptur, film, digital konst och fotografi av fjorton internationellt uppmärksammade konstnärer.
Visas: 16 november 2018 - 14 april 2019
Museum: Bildmuseet

2. K.A.O.S - KVINNOR, AKTIVISM OCH ORGANISERING AV SAMHÄLLEN 1789-1914 
En utställning om tiden i Europa efter franska revolutionen 1789 fram till första världskriget 1914. Nedslag görs i 140 år av motstånd, i kvinnors outtröttliga strävan för medborgarskap – för rätten att ses som människaa.
Visas: 16 juni 2018 - 28 april 2019
Museum: Kvinnohistoriskt

3. I 20 & K 4: Perspektiv på regementsstaden
För inte så länge sedan var Umeå en garnisonsstad med två stora regementen, I 20 och K 4, som haft omfattande betydelse för staden och dess invånare. Nu upplåts en av utställningshallarna på Västerbottens museum bli ett rum för insamling av minnen, berättelser och perspektiv med fokus på regementena och regementsstaden - dåtida såväl som nutida. Här visas även föremål från det numera nedlagda Västerbottens Regementes Museum.
Visas: 2 december 2018 - 8 september 2019
Museum: Västerbottens museum

4. Carl Johan De Geer / Den stora missuppfattningen
Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har Carl Johan De Geer verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Men från början var det textilformgivare som han hade tänkt sig att bli. Utställningen ägnas åt De Geers textila arbeten och samlar ett rikt urval av tyger, mönsterskisser och dokumenterande fotografier.
Visas: 12 april 2019 - 15 september 2019
Museum: Bildmuseet