Varför Umeå

Oavsett om dina mötesdeltagare är finsmakare, kulturberoende, designfantaster eller naturälskare så hittar du rätt i Umeå! Här är fem anledningar till varför du ska välja vår destination.

1) Ungt och kreativt
Universitetsstaden Umeå är med sina 125 000 invånare norra Sveriges största stad. Över 30 000 studenter ger staden en ungdomlig, modern prägel, men också en internationell känsla och den öppenhet vi är så stolta över. Umeå klassas som en av världens främsta innovationsstäder och Umeå designhögskola har i flera år rankats som bäst i världen. Staden har också gjort sig känd inom en rad andra områden, inte minst inom musiken. En levande musikscen har gett lokala artister som exempelvis Tove Styrke, Fricky och Deportees en god grogrund och populära festivaler som Umeå Open, Brännbollsyran och Umeå Jazzfestival har vuxit fram. Självklart bjuder staden på inspirerande shopping i unika butiker och moderna gallerior, högklassiga restauranger och bekväma hotell. Allt mixat med ett stort kulturutbud och intressant arkitektur.

2) En riktig kulturstad
För oss som bor här kom det inte som någon överraskning när Umeå valdes till hela Europas kulturhuvudstad 2014. Här finns ett sjudande kulturliv med konst, teater, dans och en musikscen som rymmer allt från hardcore och hiphop till folkmusik och opera. Lättillgängligt och nära. Kreativiteten, kvaliteten och mångfalden i norra Sveriges kulturnav är enorm. Du behöver inte åka ut i världen för att uppleva internationella utställningar och föreställningar. Världen kommer till Umeå och i Umeå skapas kultur för världen. Vad sägs till exempel om en världsunik samling gitarrer på Guitars - The Museum? Eller varför inte ett besök på Bildmuseet, som av The Telegraph listats som ett av världens främsta museer? Annars kan vi locka med Sverige-unika föreställningar på Norrlandsoperan, som för övrigt är världens nordligaste operahus.

3) Norrlands bästa matupplevelser
Umeå är en riktig matstad. Det finns gott om restauranger där miljön och atmosfären garanterat sätter extra knorr på matupplevelsen. Ständigt poppar nya, trendiga krogar upp, som ytterligare stärker det redan stora och varierande utbudet. Hela åtta av stadens restauranger finns listade i restaurangguiden White Guide, som också rekommenderar flera av våra kaféer. De flesta, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet – ren och älg, röding, sik och löjrom, hjortron, lingon och åkerbär…  och inte minst kött och grönsaker från destinationens gårdsbutiker. Fantastiska gourmetupplevelser med lokala ingredienser utlovas!

4) Vildmarken runt hörnet
Året runt kan besökaren dela det som är vår vardag – stadens nöjen kombinerat med både fridfulla och spännande naturupplevelser. Runt hörnet finns en härlig landsbygd med vida skogar, vilda älvar och böljande hav att upptäcka. Lättillgängliga leder för vandring, cykling eller skidåkning, häftiga hundspannsturer, forsränning som får adrenalinet att pumpa eller norrskensspaning som lugnar själen …

5)  Sport- och evenemang året runt
Umeå är en evenemangstät stad - inte minst vad gäller idrottsliga upplevelser. Med en anrik brännbollscup, topplag inom flera idrotter (Dalen och IKSU i innebandy, A3 Basket Umeå, Umeå IKs längdskidåkare osv, osv) och goda möjligheter för invånarna att själva motionera, sommar som vinter, ute och inne, är det kanske inte så konstigt att Umeå utsågs till Sveriges idrottsstad 2018!