Kulturhuset Väven – Umeås nya landmärke Det är här det händer!

Umeås nya kulturhus står klart, det heter Väven. Väven är en byggnad – eller snarare ett helt kvarter – där olika kulturyttringar ska vävas samman i gott sällskap med två hotell, restauranger och kaféer.

Väven - House of culture in Umeå

Kulturhuset Väven ligger mitt i Umeå med den mäktiga Umeälven på ena sidan och citykärnan med gallerior, butiksstråk, torg och park på de andra. Läget är optimalt, hit tar du dig till fots. Och det är lätt att hitta. Väven med sin ljusa, böljande fasad är ett arkitektoniskt landmärke av hög internationell klass, ritat av norska Snøhetta och svenska White Arkitekter.

 

Nytt spännande stadsbibliotek i Väven

Stadsbiblioteket, som upptar tre våningsplan i det nya kulturhuset, får här väsentligt mer yta för sina stora bok- och media samlingar än i de gamla lokalerna. Det innebär bl a att 100 000 tidigare magasinerade volymer nu blir tillgängliga för alla. Nytt i biblioteket också temaområden, till exempel kommer böcker om konst, design och arkitektur att exponeras i anslutning till konstutställningar. Det nya, toppmoderna stadsbiblioteket blir mer än en ”låneplats”: en öppen mötesplats för Umeåbor och stadens besökare, med utställningar, arrangemang och virtuella tjänster.

 

Umeå Capital of Culture

Kvinnohistoriskt museum – aktion, skratt och debatt

I det nya kulturhuset finns Kvinnohistoriskt museum – det enda i sitt slag i Sverige. Det nya museet lyfter in kvinnor i historieskrivningen för att synliggöra strukturer och idéer om manligt och kvinnligt. Det är ett levande museum som lockar till återkommande besök. Kvinnohistoriskt museum vill överraska, vända och vrida på saker och ting. En plats för aktion, skratt och debatt!

Kulturhuset Väven har en scen, kallad Black Box, för teater, musik, dans och konferens; den flexibla salongen tar upp till 410 personer. Här finns också två biosalonger – Tystnad och Tagning – och gott om lokaler för det lokala föreningslivet och kulturutövare alla kategorier.

 

Umeå Capital of Culture

Två hotell som närmsta grannar

Kulturhuset på kajen i Umeå dockas ihop med två hotell: anrika Stora Hotellet och nya U&Me Hotel. Det sekelgamla Stora Hotellet har genomgått en omfattande renovering och erbjuder nu 82 unika gästrum, allt från exklusiva sviter inredda i gammal stil till mysiga sjömanskojer. U&Me Hotel ligger direkt ovanpå kulturhuset Väven (våningsplan 6-13) och rymmer 162 rum. Här kan man bo spatiöst och luxuöst, eller kompakt och prisvärt om man föredrar det.

Alltid sommar på Kulturtorget!

I gatuplanet, fullt integrerat med nya det nya kulturhuset och hotellen, finns ett stort inomhustorg under glastak, därför väderoberoende. Det heter Kulturtorget och har fokus på mat och dryck, uteserveringar och torghandel. Inomhustorget kantas av bl a Gotthards Krog med klassisk bar samt ett hantverksbageri med eget café. Väldoft kan utlovas, året runt!

 

Följ kulturstråket längs Umeälven

Kulturhuset Väven i hjärtat av Umeå ansluter till ett kulturstråk längs Umeälven. Ta en promenad nedströms älven och besök Umeå universitets konstnärliga campus. Här ligger Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, Humlab-X och Bildmuseet i en tät samling av arkitektoniskt intressanta byggnader. Det internationellt erkända Bildmuseet – som även rymmer restaurang och café – har öppet alla dagar i veckan utom måndagar.