Studio Hållbart

I samarbete med Utopia och LefvaDesign.

Utställningar, workshops, small-talks mm.

 
Umeå Fashion Week’s egen hubb under veckan finns inne i Utopiagallerian, plan 1. Studio Hållbart är en arena där designers och butikerna i Umeå centrum tillsammans skapar ett spännande innehåll. Här hittar du mini-workshops, utställningar och får höra mer om de senaste trenderna. Temat under hela veckan är hållbarhet. 

 

Utställningar måndag 26 september – söndag 2 oktober

 

LefvaDesign, en inredningstjänst med mervärde

Hos LefvaDesign blandas ny inredningsdesign med återbruk av gamla möbler och inredningsdetaljer med en Norrländsk historia. Med de äldre föremålen följer en berättelse som bidrar till den unika känslan. LefvaDesigns starka miljöprofil har sitt ursprung i samarbeten med lokala företag, återbruk och en vilja att stötta Norrland. De är unika, personliga och har en större tanke bakom.

 

Nordisk designskatt

Välkommen till en utställning av klänningar från 1960- och 1970-talet, designade av några av nordens då största textilformgivare. Förutom att du får se på dessa textilskatter presenteras också kort information om formgivare och plagg. Genom utställningen önskar man kunna bidra till att fler börjar uppskatta, vårda och bevara dessa vackra och kvalitativa plagg både utifrån att det handlar om ett designarv men också utifrån att det är ett hållbart val.

Malin Wiktoreng har alltid haft intresse för second hand och samlar sedan flera år tillbaka på vintageklänningar. Samlingen består nu av mellan 400-500 klänningar och favoriterna är finska designklassiker. Malin brinner för att bevara den designskatt som plaggen representerar och hon ser gärna att fler är med och räddar klänningarna! För att inspirera till detta är Malin engagerad i föreningen Umeå Retro och visar upp sina vintageplagg genom instagramkontot @mawintage 

 

Random Bastards F/W 2016

Kreativa kollektivet Random Bastards visar upp kommande skateboards och kläder samt ställer ut ny och gammal bläst.

 

Metzerverkets flugutställning

Torsdag till söndag under Umeå Fashion Week kan du beundra Metzerverkets flugor i Studio Hållbart. Grundaren till Umeåföretaget Metzerverket heter Zanna Metzer och hon tillverkar flugor med en personlig touch. Hon väljer främst mönstrade tyger som känns lekfulla och som kan passa lika bra till vardag som till fest. Miljöaspekten är alltid i åtanke, därför vill Zanna att produktionen ska hållas lokal och väljer främst resttyger eller återbruk för sina produkter. Förpackningarna är gjorda av återvunnet material med vattenbaserad tryckfärg. Där ligger flugorna tryggt, med gott samvete.

 

RUNA  – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Välkommen att ta del av en utställning med Runa of Sweden’s kollektion smyckeskollektion. Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

Organic socks of Sweden

Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada

på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan.

 

Kikki syr – Modern sömmerska och designer

Under Umeå Fashion Week flyttar Kristina Grahn sin syateljé till Studio Hållbart. Ta tillfället i akt och kom in med det där klädplagget du funderat på att göra om! Kikki ger tips och goda råd eller gör jobbet åt dig, om du så önskar. I Studio Hållbart kommer du också att kunna titta närmare på några av Kikkis egensydda kreationer.

Kristina Grahn, som driver företaget Kikki syr, blandar gammalt och nytt med sina skapelser. I den lilla syateljén i lägenheten i Umeå tar den ena kreationen efter den andra form. Retrotyger blir till plagg i modern stil. Modernt material får en gammaldags design. Allt från knappar till accessoarer och tyger fyndar hon på second hand.

 

Sigr Nordic

Sigr Nordic är cykelkläder designade i Umeå. I år har man en mindre kollektion framtagen i dialog med Umeås cykelcommunity. Oavsett om du cyklar för att vara snabb och snygg, eller bara snygg, är Sigr kläder som fungerar.

 

SOSO Custom Made Jeans

SOSO Custom Made Jeans är ett svenskt denimmärke etablerat 2010 och är specialister på allt inom denim. SOSO's affärside är unik genom att de låter kunderna själva designa sina egna favoritjeans eller chinos med massor av detaljer och olika modeller. Butiken som är den första fysiska butik i världen slog upp sina portar i juli 2016, där kunderna väljer bland fler än 90 olika selvedge denim tyger. SOSO är en hållbarhetsbutik med miljö och hållbart mode i fokus.

 

Rusty Specs

Kom in och kika på företaget Rusty Specs hållbara och handgjorda solglasögon, tillverkade i Umeå och producerade av återvunnen metall och plast. Varje kollektion är baserad på en stad i Europa och ett årtal som de använder för att göra ”storytelling” kring en viss händelse som tog plats under den tiden. Rosten är en råvara som de köper från lokala företag som inte längre behöver dem och plasten är tillverkad av ett italienskt företag på ett miljövänligt sätt. Tre kollektioner finns tillgängliga som kan köpas via klädbutiken SoSo Brothers i Utopia och Stjärnurmakarna ute på Avion samt via vår webshop www.rustyspecs.com.

 

VästerbottensSåpa

VästerbottensSåpa är familjeföretaget som föddes ur ett bevarat gammalt recept på såpa och idén om att återbruka och inte låta något förfaras. De kokar rejäl, trögflytande och gammaldags fast såpa i sin fabrik i Vilhelmina i Västerbottens inland. Produktionen är småskalig även om kunder och återförsäljare finns över hela landet. Här i Umeå finner ni våra produkter i den populära butiken Eljest.

 

Skjortan – one of a kind

Studenterna i kursen ”Design och kläder A” vid Umeå universitet har under en treveckorsperiod jobbat med skjortan som utgångspunkt, för att lära sig grunderna i sömnad och mönsterkonstruktion. I Studio Hållbart visas resultatet av varje elevs individuella design.  

 

The legendary three

Resultatet av ett smyckeprojekt mellan Glödheta glashytta och Bild 3:or från Midgård. Formgivningsarbetet har inspirerats av tre legendariska pokémons; Articuno, Moltres och Zapdos. Dessa symboliserar eld, is och elektricitet.

 

Under the Same Sun

Under the Same Sun är ett svenskt varumärke som erbjuder miljövänliga yoga-, surf- och strandkläder. Märket grundades av designduon Anna Engellau och Emelie Lindgren som träffades av en slump på en yogaklass, och upptäckte de båda hade samma vision: Att designa högklassiga kläder genom hållbara metoder och miljövänligt återvunnet material.

 

Program Torsdag 29 september

Invigning av Studio Hållbart

Event
Kl. 12.00-13.00
 

Invigning av Umeå Fashion Week’s egen hubb med Random Bastards och modevisning i yogans tecken.

 

Random Bastards F/W 2016

Utställning och performance
Kl. 12.00
 

Random Bastards inviger Studio Hållbart med DJ SoBad. Kreativa kollektivet visar upp kommande skateboards och kläder samt ställer ut ny och gammal bläst.

 

Yogamodevisning med kläder från Under the Same Sun

Modevisning
kl. 12.30
 

Love Yoga Umeå håller en modevisning i yogans tecken med kläder från Under The Same Sun. Kläderna är designade i Sverige, tillverkade i Italien. För att vara snäll mot miljön är materiellt gjort av återvunna petflaskor. Love yoga jobbar med hållbarhet och kärlek. Yoga hela livet är deras motto!

 

Eko-hår med Syrran och Anden

Hårvisning
Kl. 13.00
 

Sofia Ahlman från KällbergElmberg håller föredrag och visning med växtfärgad hårmodell. Hon visar på återanvändning; så kallad vintage-styling och drar paralleller mellan hår, jord och trä och hur vi kan leva hållbart med våra hår.

 

Eye Brow Bar

Ögonbrynsstyling
Kl. 13.00-15.00
 

Kom och låt The Body Shop’s makeup-artister Petra, Lova och Erika fixa och styla dina bryn.  The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Smyckesdoktorn

Verkstad
Kl. 14.00-15.00
 

Smyckesdoktorn har mottagning och utför enklare behandlingar. Ta med dina trasiga smycken och få enklare lagningar gjorda på plats. Guldsmedjan ger även 10 procent rabatt på andra lagningar i butiken under hela Umeå Fashion Week.

 

The Body Shop och hållbart företagande

Small talk
Kl. 15.30
 

Kajsa från The Body Shop berättar om hur de tänker runt hållbart företagande. The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

RUNA – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Small talk
Kl. 16.00
 

Kom och lyssna på ett smalltalk med Runa of Sweden’s grundare Sanna Grannas. Hör henne berätta om Runas varumärkesresa och sina visioner om framtiden. Om hur man nyttjar det arv och de resurser som finns i regionen, om delaktighet och co-tunity - och hur det bidrar till ett hållbart och ansvarstagande företagande.

Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

Från kvantitet till kvalitet

Small talk
Kl. 16.30
 

Kom och lyssna på Mudassar Anwaar som driver Organic socks of Sweden.  Han berättar om allt från kvalitet till kvantitet och resan till en färdig produkt. Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan.

 

Program fredag 30 september

Hår, choklad, tvål och kaffe (och hur vi kan förändra världen)

Small talk
Kl. 12.00-15.00
 

”Syrran och Anden med vänner” bjuder in till väckelsemöte och gör ett nedslag på Utopia på sin missionsresa. Tillsammans predikar de den lokala och ekologiska vägen. En spännande, snygg, smakrik och väldoftande väg! I Studio Hållbart finns tillfälle att känna, klämma och lukta- och att ställa alla små och viktiga frågor. Kom och träffa producenterna bakom produkter som ChokladJenny, Costas Kaffe, Malin i Ratan och Sofia Ahlman från KällbergElmberg.

 

RUNA – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Small talk
Kl. 12.30

Kom och lyssna på ett smalltalk med Runa of Sweden’s grundare Sanna Grannas. Hör henne berätta om Runas varumärkesresa och sina visioner om framtiden. Om hur man nyttjar det arv och de resurser som finns i regionen, om delaktighet och co-tunity - och hur det bidrar till ett hållbart och ansvarstagande företagande.

Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

Naturlig och miljövänlig klädvård, tvätt och fläckborttagning

Small talk
Kl. 13.30
 

Med fem naturliga och miljövänliga produkter klarar du all klädvård, tvätt och fläckborttagning. Sara Idenfors från VästerbottensSåpa AB visar hur du gör!

VästerbottensSåpa är familjeföretaget som föddes ur ett bevarat gammalt recept på såpa och idén om att återbruka och inte låta något förfaras. De kokar rejäl, trögflytande och gammaldags fast såpa i sin fabrik i Vilhelmina i Västerbottens inland. Produktionen är småskalig även om kunder och återförsäljare finns över hela landet. Här i Umeå finner ni våra produkter i den populära butiken Eljest.

 

Eye Brow Bar

Ögonbrynsstyling
Kl. 14.00-16.00
 

Kom och låt The Body Shop’s makeup-artister Petra, Lova och Erika fixa och styla dina bryn.  The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Snygg och Snabb. Cykelkläder är mode

Small talk
Kl. 14.00
 

Sigr Nordic är cykelkläder designade i Umeå. I år har man en mindre kollektion framtagen i dialog med Umeås cykelcommunity. Oavsett om du cyklar för att vara snabb och snygg, eller bara snygg, är Sigr kläder som fungerar. Deras designer berättar hur de tänkt bredda sortimentet inför 2017. Det kommer också att finnas försäljning av kläder till förmånliga priser på plats just under detta small talk. 

 

Smyckesdoktorn

Verkstad
Kl. 14.00-15.00
 

Smyckesdoktorn har mottagning och utför enklare behandlingar. Ta med dina trasiga smycken och få enklare lagningar gjorda på plats. Guldsmedjan ger även 10 procent rabatt på andra lagningar i butiken under hela Umeå Fashion Week.

 

Knapphålsblommor – man tager vad man haver

Workshop
Kl. 15.00
 

Linné och Grankvist håller en mini-workshop om hur man tillverkar knapphålsblommor. Linné och Grankvist är en annorlunda blomsterhandel som jobbar med hållbara blommor. De väljer närproducerat och ekologiskt när det går och har därför främst växter som är i säsong. De jobbar hantverksmässigt med omsorg om detaljerna. Carolina Linné är florist och Daniel Grankvist är trädgårdsmästare.

 

The Body Shop och hållbart företagande

Small talk
Kl. 15.30
 

Kajsa från The Body Shop berättar om hur de tänker runt hållbart företag. The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Mannen och skägget

Workshop
Kl. 16.00
 

Art by Wixners bjuder in till en workshop där de visar hur du bäst tar hand om ditt skägg, vilka produkter som är bra och hur de ska användas.

 

Från kvantitet till kvalitet

Small talk
Kl. 16.30
 

Kom och lyssna på Mudassar Anwaar som driver Organic socks of Sweden.  Han berättar om allt från kvalitet till kvantitet och resan till en färdig produkt. Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan.

 

NorrlandsOperans kostymdesign: Från skiss till scen

Samtal
Kl. 17.00
 

Höstens opera på NorrlandsOperan Staden Mahagonnys uppgång och fall sätter fingret på konsumismen och skildrar ett politiskt klimat där samhället är individualiserat och sakfrågorna är de viktiga. Regissörer, scenografer och kostymdesigners för denna lika omskakande som oförglömliga operaupplevelse är Carina Reich och Bogdan Szyber.  I ett samtal med modevetaren och stylisten Monika Kichau berättar de om kostymdesignen till Staden Mahagonnys uppgång och fall, som har premiär på NorrlandsOperan 6 oktober. #YESMahagonny

 

Gör om mig med Hedvig

Inspirationsaktivitet
Kl. 17.30
 

Kom och se när Hedvig Ander stylar vinnaren av Gör om mig-tävlingen. Hedvig berättar varför hon har valt kläder, färg och stil, tillsammans med frisören Malin Källberg från KällbergElmberg och makeup-artisten Heidi Garcia Andersson från Gloss Cosmetics.

Hedvig Ander är stylist och kostymdesigner. I tv hjälper hon tittarna att finna en ny stil i programpunkten ”Gör om mig”. Hon har ett eget varumärke med damkläder som heter HEDVIG STOCKHOLM, som hon driver tillsammans med Maria Ahnström och har webbutiken Hedvig Showroom. 2014 publicerades boken ”Hitta din stil med Hedvig”.

Biljettinformation: Om du önskar sittplats och vill ta del av Hedvigs efterföljande föreläsning kostar biljetten 100 kr. Biljetterna till föreläsningen släpps 30 augusti kl. 13.00 och köps hos Visit Umeå turistcenter. De tjugo första som köper biljett får en goodie bag. Besökare i gallerian kan ta del av eventet i mån av plats, dock ståplats.

 

Hitta din stil med Hedvig

Inspirationsföreläsning
Kl. 17.30
 

Vill du se välklädd ut, visa vem du är och ha en personlig stil? Undrar du varför andra lyckas men inte du? Hemligheten är att veta grunderna till att klä sig rätt i förhållande till den kropp du blivit begåvad med. Under det här seminariet berättar Hedvig Ander om vad du ska tänka på när det gäller din egen kroppsform, färg och stil.  Ingen kropp är omöjlig, alla kan lyckas skapa en modern spännande siluett som lyfter fram det bästa av dig. Oavsett i vilken fas i livet du befinner dig i.

Föreläsningen börjar med att Hedvig Ander stylar vinnaren av Gör om mig-tävlingen. Hedvig berättar varför hon har valt kläder, färg och stil, tillsammans med frisören Malin Källberg från KällbergElmberg och makeup-artisten Heidi Garcia Andersson från Gloss Cosmetics.

Hedvig Ander är stylist och kostymdesigner. I tv hjälper hon tittarna att finna en ny stil i programpunkten ”Gör om mig”. Hon har ett eget varumärke med damkläder som heter HEDVIG STOCKHOLM, som hon driver tillsammans med Maria Ahnström och har webbutiken Hedvig Showroom. 2014 publicerades boken ”Hitta din stil med Hedvig”.

Biljettinformation: Biljetterna till föreläsningen släpps 30 augusti kl. 13.00 och köps hos Visit Umeå turistcenter. Biljetten kostar 100 kr. De tjugo första som köper biljett får en goodie bag. Enbart förköpsbiljetter.

 

Program lördag 1 oktober

Flätor!

Visning
Kl. 12.00
 

Hör historien om Swedish Beauty Factory som ekologisk skönhetssalong och inspireras av enkla flätningar och stylingar som du kan göra hemma. Jenny Janse berättar historien om SBF och varför de arbetar som de gör med ekologiska produkter och fokus på lyx och lugn och ro i salongen. Hon visar också enkla stylingar och flätningar på en modell.

Om du vill ha fler tips från Swedish Beauty Factory är du välkommen till jubileumsfirandet, som pågår lördag 14-17 i salongen på Norrlandsgatan. Det är ett event öppet för alla där den som handlar i butiken får en snabb hårstyling, hudkonsultation eller makeup på 15 minuter.  Det bjuds på bubbel, smoothies och tilltugg samt livemusik.

 

The legendary three

Smyckesvisning
Kl. 12.30
 

Välkommen till en visning av ett smyckeprojekt mellan Glödheta glashytta och Bild 3:or från Midgård. Formgivningsarbetet har inspirerats av tre legendariska pokémons; Articuno, Moltres och Zapdos. Dessa symboliserar eld, is och elektricitet.

 

Knapphålsblommor – man tager vad man haver

Workshop
Kl. 13.00
 

Linné och Grankvist håller en mini-workshop om hur man tillverkar knapphålsblommor. Linné och Grankvist är en annorlunda blomsterhandel som jobbar med hållbara blommor. De väljer närproducerat och ekologiskt när det går och har därför främst växter som är i säsong. De jobbar hantverksmässigt med omsorg om detaljerna. Carolina Linné är florist och Daniel Grankvist är trädgårdsmästare.

 

Eye Brow Bar

Ögonbrynsstyling
Kl. 13.00-15.00
 

Kom och låt The Body Shop’s makeup-artister Petra, Lova och Erika fixa och styla dina bryn.  The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Höstens hårstyling-tekniker och frisyrtips från Wow

Workshop
Kl. 13.30
 

Vill du ha lite tips på hur du kan styla ditt hår, kom och kolla in Jenny från Wow som delar med sig av sina bästa tips på tekniker och produkter.

Wow öppnade sin salong för 16 år sedan. Förutom att erbjuda frisörbehandlingar samarbetar Wow gärna med andra lokala aktörer för att ge tillbaka till bra ändamål här i Umeå. De skänker delar av sin dagskassa till olika organisationer som exempelvis Bris och Barncancerfonden.

 

RUNA – ett unikt smycke tillverkat vid Höga Kusten

Small talk
Kl. 14.00
 

Kom och lyssna på ett smalltalk med Runa of Sweden’s grundare Sanna Grannas. Hör henne berätta om Runas varumärkesresa och sina visioner om framtiden. Om hur man nyttjar det arv och de resurser som finns i regionen, om delaktighet och co-tunity - och hur det bidrar till ett hållbart och ansvarstagande företagande.

Runa of Sweden är ett varumärke som erbjuder unisexsmycken tillverkade vid Höga Kusten. Deras första produkt är ”the shirtmark”, ett unikt smycke till skjortan. RUNA blev publikt vid årsskitet i år och visades upp för första gången på Köpenhamns modemässa. Smyckena säljs nu via hemsidan runaofsweden.com, eniito.se och hos sex återförsäljare, däribland Kii i Umeå och prestigefulla Nitty Gritty i Stockholm.  I april utsågs RUNA till ”Precious Talents 2016”, en av de mest lovande stjärnskotten inom den skandinaviska klock- och smyckesbranschen. Sanna Grannas, med en bakgrund inom försäljning och ledarskap, är grundare av RUNA.

 

En vintagesamlares bekännelser - och första hjälpen på vägen mot en hippiegarderob

Workshop
Kl. 14.30
 

Välkommen till en workshop som ger lite tips och trix för den som är ute efter att köpa vintagekläder och inte vill komma hem med något som sedan visar sig vara ett nyproducerat plagg i vintagestil. Främsta fokus ligger på kläder från 60- och 70-talet. Malin tydliggör skillnader mellan vintageplagg och nyproducerade plagg, tipsar om litteratur och internetsidor där deltagarna kan fördjupa sina kunskaper samt delar med sig av egna erfarenheter kring att tidsbestämma plagg.

Malin Wiktoreng har alltid haft intresse för second hand och samlar sedan flera år tillbaka på vintageklänningar. Samlingen består nu av mellan 400-500 klänningar och favoriterna är finska designklassiker. Malin brinner för att bevara den designskatt som plaggen representerar och hon ser gärna att fler är med och räddar klänningarna. För att inspirera till detta är Malin engagerad i föreningen Umeå Retro och visar upp sina vintageplagg genom instagramkontot @mawintage.

 

The Body Shop och hållbart företagande

Small talk
Kl. 15.00
 

Kajsa från The Body Shop berättar om hur de tänker runt hållbart företag. The Body Shop, Enrich not exploit (It’s in our hands) är ett internationellt kosmetikaföretag som tillverkar och säljer naturligt inspirerade, etiskt framställda skönhetsprodukter i hela världen. De vill göra en positiv skillnad i människors liv- kunder, kollegor, samhället vi lever i och de grupper de samarbetar med i hela världen. Målet är att bli världens mest etiska och verkligt hållbara globala företag.

 

Från kvantitet till kvalitet

Small talk
Kl. 15.30
 

Kom och lyssna på Mudassar Anwaar som driver Organic socks of Sweden.  Han berättar om allt från kvalitet till kvantitet och resan till en färdig produkt. Hos Organic socks of Sweden hittar du en unik kollektion av högkvalitativa GOTS-certifierade ekologiska bommullsstrumpor och underkläder i färgglad design. I de ekologiska strumporna är det inte bara garnet som är ekologiskt, utan hela leveranskedjan från bomullsodling till färdig produkt är GOTS-certifierad. Det innebär inga giftiga kemikalier, giftfria färger, inget barnarbete och ingen skada på miljön. En procent av vinsten går till flickors utbildning på landsbygden i Pakistan.