Middagsberget Umeåregionen

Idrottsstaden Umeå

Umeå är en fantastisk idrottsstad, eller vad sägs om Umeå IK i fotboll och innebandyns IBK Dalen och IKSU. Det var också här som Maria PH inledde sin alpina karriär. Men det är bredden som gör att Umeå alltid rankas bland de allra bästa i den årliga omröstningen om Sveriges bästa idrottsstad.

Det går inte att ”prata idrott och Umeå” utan att nämna Björklöven – den legendariska, folkkära elitklubben som varit långt ner i seriesystemet och vänt. ”Löven” (som vi säger i Umeå) återfinns nu i Hockeyallsvenskan med målet att snabbt ta sig upp till Svenska Hockeyligan, SHL.

Snart har du en 70-plussare i ryggen …

Ändå är det bredden som är idrottsstaden Umeås signum. Det löps, cyklas, skidas, simmas, hoppas, kastas och spelas med bollar av alla slag, överallt och året runt. Men tro inte att det bara beror på Umeåbornas relativa ungdom (medelålder 38 år). Ge dig ut i skidspåret och snart har du en 70-plussare i ryggen som ropar ”ur spår” och som du sedan bara ser ryggtavlan på om ens det.

Det finns en lång tradition i Umeå att ”röra på sig”, du ska göra dina pass. Sedan får du softa i soffan eller vad du vill. Stadens många studenter har tagit den sportiga inställningen ytterligare ett snäpp och lagt till idrotter som inte är mainstream. Brännboll till exempel. Brännbollsyran är inofficiellt VM och drar flera hundra lag till Umeå varje år. På sportpaletten finns också sådant som pilates, bergslöpning, klättring, forspaddling, beachvolley m m. Det märkliga är att det finns föreningar och instruktörer för nästan allt.

På campus ligger Nordens största träningsanläggning: IKSU sport. Här finns rackethallar, klättervägg, golfsimulatorer, inomhusarena, beachhall, simbassänger och välutrustade lokaler för träning i grupp och individuellt. IKSU sport har mer än 20 000 besökare varje vecka!

 

Skidåkning i Umeåregionen

Studenter kan teckna elitidrottsavtal

Idrottsstaden Umeå hämtar mycket näring från Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Här finns det bredaste utbildningsutbudet och flest studenter inom idrottsområdet i Sverige, närmare ett tusental. Idrottshögskolan har särskilda centrumbildningar för längdskidåkning, friidrott, orientering och innebandy. Idrottsrelaterad forskning bedrivs vid samtliga fakulteter.

Till universitetets attraktionskraft bidrar att studenter kan teckna ett s k elitidrottsavtal, vilket gör det möjligt att kombinera kvalificerade högskolestudier med träning och tävling på elitnivå. Det ena behöver inte utesluta det andra. Elitidrottsavtal kan tecknas oavsett vilken institution man tillhör.

 

Studenter kan teckna elitidrottsavtal

 

Studenter i Umeå